Sofralık Üzümlerin Taze Kesilmiş Ürünler Olarak Değerlendirilebilirliğ
Abstract
Bu çalışmanın amacı bazı orta mevsim sofralık üzüm çeşitlerinin taze
kesilmiş ürünler olarak değerlendirilebilirliğinin ve taze kesme
işleminin bu üzümler üzerine olumsuz etkilerinin araştırılmasıdır.
Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü üzüm bağından elde
edilen toplam 13 çeşit ve 4 tip bu çalışmada kullanılmıştır. Üzüm
taneleri saplarından ayrıldıktan sonra 10 gün süre ile 4 ºC’de PEP
(polietilen propilen) kaplar içerisine bekletilmiştir. Kalite kayıpları
kusur olarak, ağırlık kaybı, toplam suda çözünür kuru madde, pH ve
titre edilebilir asit miktarlarındaki değişmeler depolama süresince
kayıt edilmiştir. Sap çukurundaki kararma en büyük kusur olarak
bulunmuş ve bunu sap çukurundaki çökme, hem sap çukurundaki hem
de tane yüzeyindeki çürüme ve çatlama takip etmiştir. İri taneli ‘Big
Perlon’, ‘Hatun Parmağı’ ve ‘Ribol’ sofralık üzüm çeşitleri, 17 çeşit
ve tip içerisinde taze kesme işlemine uygun bulunmuştur.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..