• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Bahçe Bitkileri Bölümü
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Bahçe Bitkileri Bölümü
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Papaya meyvesi

Thumbnail
Date
2007
Author
Ergun, Muharrem
Metadata
Show full item record
Abstract
Payapa (Carica papaya L.) hem olgunlaşmam ış (salata olarak) hem de olgun meyveleri tüketilen şifal ı bir bitkidir. Bitkinin her aksamı, örneğin yaprak, kabuk ve tohum v.b., yetiştiriciliğini yapan yerli halk tarafından kullan ılmaktadır. Papaya kavuna benzeyen, meyve et rengi sarıdan kırm ız ıya ve meyve kabuk rengi yeşilden pembeye kadar değişen ince bir kabuk yap ıs ına sahip tropikal bir meyvedir. Papaya meyvesi A, B ve C vitaminlerince zengindir. Meyve, vücudumuzda yeni hücre yap ımı için gerekli olan ve anne karnındaki çocuğun beyninde ve omurgas ında meydana gelebilecek sakatl ıkları önleyebilen önemli bir folik asit kaynağ ıdır. Papaya meyvesi et yumuşat ıc ıs ı olarak ta kullan ılan proteinleri parçalama etkisine sahip papain ve chymopapain içerir. Meyve diğer meyvelere göre, örneğin elma, guava ve muz gibi, daha fazla karoten içermektedir. 100 g papaya meyvesi sadece 20 - 30 kalori içermektedir. Bu son derece düşük kalori içeriği, papaya meyvesini kilo sorunu olup ta kilo vermek isteyenlerin favori meyvesi haline getirmiştir. Bu makale papaya meyvesini Türk bilim adamlarına tan ıtmak amac ıyla haz ırlanm ışt ır.Payapa (Carica papaya L.) hem olgunlaşmam ış (salata olarak) hem de olgun meyveleri tüketilen şifal ı bir bitkidir. Bitkinin her aksamı, örneğin yaprak, kabuk ve tohum v.b., yetiştiriciliğini yapan yerli halk tarafından kullan ılmaktadır. Papaya kavuna benzeyen, meyve et rengi sarıdan kırm ız ıya ve meyve kabuk rengi yeşilden pembeye kadar değişen ince bir kabuk yap ıs ına sahip tropikal bir meyvedir. Papaya meyvesi A, B ve C vitaminlerince zengindir. Meyve, vücudumuzda yeni hücre yap ımı için gerekli olan ve anne karnındaki çocuğun beyninde ve omurgas ında meydana gelebilecek sakatl ıkları önleyebilen önemli bir folik asit kaynağ ıdır. Papaya meyvesi et yumuşat ıc ıs ı olarak ta kullan ılan proteinleri parçalama etkisine sahip papain ve chymopapain içerir. Meyve diğer meyvelere göre, örneğin elma, guava ve muz gibi, daha fazla karoten içermektedir. 100 g papaya meyvesi sadece 20 - 30 kalori içermektedir. Bu son derece düşük kalori içeriği, papaya meyvesini kilo sorunu olup ta kilo vermek isteyenlerin favori meyvesi haline getirmiştir. Bu makale papaya meyvesini Türk bilim adamlarına tan ıtmak amac ıyla haz ırlanm ışt ır.
URI
http://arastirma.tarim.gov.tr/alata/Belgeler/alatarim/11AlatarimHaziran2007.pdf
http://hdl.handle.net/11472/768
Collections
  • Bahçe Bitkileri Bölümü [50]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV