• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Bahçe Bitkileri Bölümü
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 1.Fakülteler / Faculties
  • Ziraat Fakültesi
  • Bahçe Bitkileri Bölümü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dilimlenmiş hıyarın raf ömrünün modifiye atmosfer ve kalsiyum laktat uygulaması ile uzatılması

Thumbnail
Göster/Aç
102 94-99.pdf (150.4Kb)
Tarih
2007
Yazar
Ergun, Muharrem
Ergun, Nazan
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Hıyarlar (Cucumber sativus L. ‘Beith Alpha’) kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılıp modifiye atmosfer koşullarında 4 ºC’de 7 ile 10 gün süre ile depolanmıştır. Modifiye atmosfer paketlemesi (MAP)’nden olumlu sonuç alınması üzerine hıyar dilimleri kalsiyum laktat (%5) çözeltisine, kalsiyum laktat (%5) + askorbik asit (%5) çözeltisine veya sadece suya batırılıp modifiye atmosfer koşullarında aynı sıcaklıkta muhafaza edilmiştir. Dilimlenmiş hıyarda kalite kayıplarına neden olan en önemli etmenlerden biri olarak ağırlık yada su kaybı bulunmuş ve bunu engellemenin en iyi yolu MAP olarak kayıt edilmiştir. MAP dilimlenmiş hıyar meyvelerinin 4 ºC’de ki raf ömrünü 2 günden 5 ile 7 güne çıkartmıştır. Yumuşama, dilimlerde kalite kayıplarına neden olan diğer önemli bir faktör olarak kayıt edilmiş ve yumuşama kalsiyum uygulamaları ile geciktirilebilmiştir. Kalsiyum laktat 5 gün ile sınırlı olan dilimlenmiş hıyar meyvesinin MAP koşullarındaki raf ömrünü 9 güne çıkartmıştır. MAP’nin kalsiyum laktat ile beraber uygulanması taze kesilmiş hıyar dilimlerinin raf ömrünü artırabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Taze Kesilmiş Meyve ve sebzeler, Hıyar, Kalsiyum Laktat, Yumuşama, MAP
Bağlantı
http://fmd.ksu.edu.tr/sayi/102/102%2094-99.pdf
http://hdl.handle.net/11472/766
Koleksiyonlar
  • Bahçe Bitkileri Bölümü [50]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy TypeBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy Type

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV