Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı
Abstract
Bu araştırma, Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısını incelemek, sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koymak için yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini, Bingöl iline bağlı köylerde üreticilerle yüz yüze yapılan anketler aracılığı elde edilen veriler oluşturmuştur. Anket yapılacak olan köyler, örnek populasyonunu temsil edecek şekilde, basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmişlerdir. Üreticilere uygulanan anketlerde, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, köy tavuğu yetiştirme amaçları, bakım-besleme düzeyi, barınak bilgileri ve üretici sorunlarının saptanması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, üreticilerin % 75.7’si erkek, %24.3’ü bayan olup, yaş ortalaması 45.2 olarak belirlenmiştir. Hastalıklar daha çok Eylül-Kasım aylarında görülmekte (%40.4) ve hastalık görülme oranı %53.2 olarak tespit edilmiştir. Kümes hayvanlarının beslenmesinde konsantre yemin hemen hemen hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Beslemede daha çok, artıklar (%91), otlatma (%59) ve dane yem (%28.2) kullanılmaktadır. Sonuç olarak, Bingöl ili köy tavukçuluğunun dünyada ve ülkemizde yapılmakta olan geleneksel köy tavukçuluğu ile benzerlik gösterdiği söylenilebilir.
Collections
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..