Mikrodalga fırında suni yaslandırılan AA 7075 alüminyum alaşımının mekaniksel özelliklerinin incelenmesi
Abstract
Alüminyum ile ısıl işlem neticesinde sertleşen alüminyum alaşımları arasında bazı farklar oluşmaktadır. Alüminyum tavlandıktan sonra mukavemetini bir miktar kaybeder ve yalnız soğuk şekil değiştirme neticesinde sertleşir. Buna karşılık sertleşen alüminyum alaşımları, belirli sıcaklıklarda belli zaman bekletilerek mukavemeti ve sertliği yükseltilebilir. Bu bekleme sonucu iç yapıda, dislokasyon hareketlerini engelleyerek dayanımın artmasına sebep olan çok küçük ve ikinci fazların çökeltilmesi işlemi gerçekleşir.
Bu çalışmada, AA 7075 alaşımından elde edilen numuneler, havalı tav fırınında 530°C’de 20 dakika bekletilerek yapılar homojenleştirildi. Tav fırınında tek faz bölgesinde ısıtılan numuneler su verme işlemi gördü. Daha sonra alaşımlarda faz dönüşümlerinin sağlanması için mikrodalga fırınında saf argon gazı atmosferinde 190°C’de suni çökelme sertleştirmesi yöntemleri uygulandı. Suni yaşlanma işlemine tabi tutulan AA 7075 alaşımı numunelerinin mikro sertlik değerleri, iç yapıları, çekme testleri, XRD analizleri yapıldı. Deneysel işlemler sonucu suni yaşlandırılan AA 7075 alaşımı numuneleri yaşlandırma sürelerine göre gruplandırılmış ve zamana bağlı olarak alaşımda oluşan çökeltilerin mekanik özelliklere etkileri araştırılmıştır.
Collections
- Makine Mühendisliği [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..