dc.contributor.advisor | Prof. Dr. Turgay ŞENGÜL | en_US |
dc.contributor.author | ÇETKİN, Suphi | |
dc.date.accessioned | 2025-04-24T07:14:09Z | |
dc.date.available | 2025-04-24T07:14:09Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | https://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5905 | |
dc.description.abstract | ÖZET:
Bu çalışma, Bingöl ilinde üretilen balların kalitesi ve pazarlanması üzerine Tarım ve Kredi Kooperatifinin uygulamalarının etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Kooperatif aracılığıyla üreticiden alınan balların, akredite laboratuvarlarda kalite analizleri yapıldıktan sonra standartlara uygun olanların satın alınarak pazarlanması, Bingöl balının kalitesinin artması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, son 6 yıllık dönemde üreticiden alınan balların analiz sonuçlarına ilişkin değerler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ballardan analiz yapılmak üzere her birinden ortalama 740,33 g numune alınmıştır. Ballarda numune sıcaklığı ise ortalama 20,56 oC olarak belirlenmiştir. 2019-2024 yılları arasında üretilen ballardan alınan numunelerin analiz sonuçlarına ilişkin ortalama değerler; balın nem içeriği %16,84, diastaz sayısı 20,72, elektriksel iletkenlik 0,28 mS/cm, prolin değeri 608,25 mg/kg, delta C13 protein değeri %-8,87, serbest asitlik değeri 16,94 meq/kg, HMF değeri 2,88 mg/kg, C4 şeker oranı %0,20, C13 değerleri arasındaki fark %0,08, delta C13 ham bal değeri %-8,95, fruktoz oranı %40,45, glukoz oranı %32,59, maltoz oranı %0,06, sakaroz oranı %0,24, fruktoz/glukoz oranı 1,24 ve fruktoz+glukoz oranı 73,11 g/100g olarak bulunmuştur. Balların kalite özellikleri, incelenen yıllara göre analiz edildiğinde bazı parametreler bakımından yıllar arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Delta C13 protein değerleri, delta C13 ham bal değerler, fruktoz oranları ve glukoz oranları bakımından yıllar arasındaki farklılıklar önemli olurken, diğer özellikler arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Ancak, 2019-2024 yıllarında üretilen ve analiz edilerek satın alınan balların tümünün Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun olduğu saptanmıştır. Üreticileri daha kaliteli bal üretimine zorlayan Tarım Kredi Kooperatifinin yürüttüğü bu uygulama, Bingöl balının kalitesinin artmasına büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca, piyasada gittikçe artan tağşişli ve sahte ballar nedeniyle tüketicinin mağdur olmaması ve sağlıksız ürün tüketmemesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Tarım ve Kredi kooperatifi, üreticiden alıp analize gönderdiği balların standartlara uygun olması durumunda, bunları kendi marketlerinde satışa sunması aynı zamanda üreticinin balının pazarlanması bakımından da oldukça önemlidir. Sonuç olarak, Tarım ve Kredi kooperatifinin başlatmış olduğu bu uygulama, hem üreticiye sağladığı üretim ve pazarlama aşamalarındaki destekler, hem de tüketiciye ekonomik yönden ve sağlıklı gıda tüketimi açısından sağladığı yararlar değerlendirildiğinde, en azından üreticinin arzu edilen üretim bilinci düzeyine ulaşıncaya kadar sürdürülmesi yararlı olacaktır. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT:
This study was carried out to examine the effects of the practices of the Agriculture and Credit Cooperative on the quality and marketing of honey produced in Bingöl province. It is of great importance to increase the quality of Bingöl honey by purchasing and marketing the honey purchased from the producers through the cooperative, after quality analysis in accredited laboratories. For this purpose, the values related to the analysis results of honey purchased from producers in the last 6 years were examined and evaluated. An average of 740.33 g samples was taken from each honey for analysis. The average sample temperature in honey was determined as 20.56 oC. Average values of the analysis results of samples taken from honey produced between 2019-2024; moisture content of honey is 16.84%, diastase number is 20.72, electrical conductivity is 0.28 mS/cm, proline value is 6.08.25 mg/kg, delta C13 protein value is -8.87%, free acidity value is 16.94 meq/kg, HMF value is 2.88 mg/kg, C4 sugar rate is 0.20%, difference between C13 values is 0.08%, delta C13 raw honey value was found to be -8.95%, fructose rate was 40.45%, glucose rate was 32.59%, maltose rate was 0.06%, sucrose rate was 0.24%, fructose/glucose rate was 1.24 and fructose+glucose rate was 73.11 g/100g. When the quality characteristics of honey were analyzed according to the years examined, significant differences were observed between years in terms of some parameters. While the differences between years were significant (P≤0.05) in terms of delta C13 protein values, delta C13 raw honey values, fructose rates and glucose rates, the differences between other characteristics were found to be insignificant. However, it was determined that all of the honey produced and analyzed and purchased between 2019-2024 was in compliance with the Turkish Food Codex Honey Communiqué. This practice carried out by the Agricultural Credit Cooperative, which forces producers to produce better quality honey, has contributed greatly to the increase in the quality of Bingöl honey. In addition, it is of great importance to ensure that the consumer does not suffer from the increasingly adulterated and fake honey in the market and does not consume unhealthy products. If the honey that it buys from the producer and sends for analysis meets the standards, the Agricultural and Credit Cooperative sells it in its own markets, which is also very important for the marketing of the producer's honey. As a result, considering both the support it provides to the producer in the production and marketing stages and the benefits it provides to the consumer economically and in terms of healthy food consumption, this practice initiated by the Agriculture and Credit Cooperative will be beneficial to continue at least until the producer reaches the desired level of production awareness. | en_US |
dc.language.iso | Turkish | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bingöl balı, Tarım kredi kooperatifi, bal kalitesi, pazarlama. | en_US |
dc.subject | Bingöl’s honey, beekeeping, agricultural credit cooperative, honey quality, marketing of honey. | en_US |
dc.title | Bingöl Balının Pazarlanması ve Kalitesi Üzerine Tarım Kredi Kooperatifinin Etkisi | en_US |
dc.title.alternative | The Effect of Agricultural Credit Cooperative on the Marketing and Quality of Bingöl’s Honey | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Animal Science | en_US |