Show simple item record

dc.contributor.advisorDoç. Dr. Adnan AYNAen_US
dc.contributor.advisorDoç. Dr. Bülent KAYAen_US
dc.contributor.authorYOLCU, Ali Sait
dc.date.accessioned2025-03-05T09:26:10Z
dc.date.available2025-03-05T09:26:10Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5875
dc.description.abstractÖZET: Bu çalışmada, ceviz (Juglans regia L.) meyvesinden çevre dostu bir yaklaşımla demir nanopartikülleri sentezlenmiş, nanopartiküllerin karakterizasyonu gerçekleştirilmiş ve antioksidan aktiviteleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada geleneksel kimyasal yöntemlere alternatif olarak, biyolojik materyallerin kullanıldığı yeşil sentez yöntemi tercih edilmiştir. Ceviz meyvesinden özütlenen biyomoleküller, demir nanopartiküllerinin stabil ve etkin bir şekilde oluşumunu sağlamıştır. Sentezlenen nanopartiküllerin morfolojik ve yapısal özellikleri çeşitli analitik tekniklerle karakterize edilmiştir. Ceviz ekstraktından elde edilen demir temelli nanopartiküller (CFeNP), UV-Vis, FTIR, XRD, TEM, ve Zeta Sizer analitik teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Devamında DPPH ve metal şelatlama yöntemleri ile antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda cevizin toplam flavonoid içerikleri belirlenmiş ve yeşil sentezle elde edilen CFeNP’lere bağlanan flavonoid bileşenleri miktarsal olarak kıyaslanmıştır. Çalışma, çevre dostu nanopartikül sentez yöntemlerinin geliştirilmesi ve ceviz gibi doğal kaynakların bu süreçlerde etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT: In this study, iron nanoparticles were synthesized from walnut (Juglans regia L.) fruit with an environmentally friendly approach, these nanoparticles were characterized and their antioxidant activities were examined in detail. As an alternative to traditional chemical methods, the green synthesis method using biological materials was preferred. Biomolecules obtained from walnut fruit enabled the stable and effective formation of iron nanoparticles. The morphological and structural properties of the synthesized nanoparticles (NPs) were characterized by various analytical techniques. Iron nanoparticles (FeNP) obtained from walnut extract were characterized using UV-Vis, FTIR, XRD, TEM, and Zeta Sizer analytical techniques. Subsequently, antioxidant activities were evaluated with DPPH. At the same time, the total flavonoid contents of walnuts were determined and the flavonoid components of walnut extract bound to iron nanoparticles obtained by green synthesis were compared quantitatively. The study is important in terms of developing environmentally friendly nanoparticle synthesis methods and showing that natural resources such as walnuts can be used effectively in these processes.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCeviz, Yeşil Sentez Demir Nanopartikül, Nanoteknoloji, Antikoksidan, Serbest Radikal.en_US
dc.subjectWalnut, Green Synthesis İron Nanoparticle, Nanotechnology, Antioxidant, Free Radical.en_US
dc.titleCeviz (Juglans regia L.) Meyvesinden Çevre Dostu Demir Nanopartiküllerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Antioksidan Aktivitesinin İncelenmesien_US
dc.title.alternativeSynthesis and Characterization of Environmentally-Friendly Iron Nanoparticles From Walnut (Juglans regia L.) Fruit and Investigation of its Antioxıdant Activityen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentChemistryen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record