Bingöl Merkez Alıncık ve Aşağıköy Köylerinde Tohumdan Yetişen Bazı Ceviz genotiplerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi ve Seleksiyonu
Abstract
ÖZET:
Bingöl ili Merkez ilçe Alıncık ve Aşağıköy köylerinde 2019-2020 yılları arasında yürütülmüş olan bu araştırmada, kendiliğinden yetişmiş ceviz ağaçları içerisinden meyve kalitesi yönünden üstün özelliklere sahip ümitvar tiplerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen bölgedeki ceviz ağaçları araştırılmış ve 21 farklı ceviz ağacından meyve örneği alınarak laboratuvar ortamında özelliklerini belirlemek amaçlı fiziksel ölçümler yapılmıştır. Örnek alınan 21 ceviz genotipine ait meyvelerde; kabuk rengi, kabuk yüzey pürüzlülüğü, kabuklu meyve ağırlığı, meyve uç çıkıntı durumu, meyve uç kısmının şekli, meyve alt kısmının şekli, meyve ön kesit şekli, meyve yan kesit şekli, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma değeri, meyve boyutları, meyve şekli, meyve iriliği, iç meyve rengi, iç damarlanma durumu, iç meyve ağırlığı, randıman, meyve içinin kabuğa bağlanma durumu, sağlam iç meyve oranı ve iç dolgunluğu incelenmiştir. İncelenen bu tiplerde meyve ağırlığı 6,18-12,14 g iken 12 tip 9,66-12,14 g arasındadır. İç meyve ağırlığı 2,08-5,69 g iken 13 tip 4,08-5,69 g arasındadır. İç oranı %28,25-49,57 arasında değişirken 12 tip %41,99-49,57 arasındadır. İç dolgunluğu %32,27-54,95 arasında değişirken 11 tip %43,25-54,95 arasındadır. Kabuk kalınlığı 1,25-1,98 mm iken 13 tip 1,68-1,98 mm arasındadır. Meyve eni 26,37-33,99 mm iken 13 tip 30,30-33,99 mm arasındadır. Meyve boyu 24,56-42,31 mm iken 10 tip 33,47-42,31 mm arasındadır. Meyve yüksekliği 25,23-32,80 mm iken 12 tip 29,48-32,80 mm arasında tespit edilmiştir. Seçilen tiplerin meyve kabuk rengi 2’sinde açık, 18’inde orta ve 1’inde koyu renkli olarak saptanmıştır. ABSTRACT:
This study, which was carried out in the central district of Bingöl, in the villages of Alincik and Asagikoy, between 2019 and 2020, aimed to identify hopeful types with superior fruit quality in terms of fruit quality. Walnut trees in the designated region were researched and fruit measurements were taken from 21 different walnut trees and physical measurements were made to determine their properties in the laboratory. In the fruits of 21 walnut genotypes taken as examples; shell color, shell surface roughness, shell fruit weight, fruit tip protrusion status, shape of fruit tip part, shape of fruit bottom part, fruit front section shape, fruit side section shape, shell thickness, shell breaking value, fruit sizes, fruit shape, fruit The size, inner fruit color, inner vascularity, inner fruit weight, yield, peel binding, solid inner fruit ratio and inner fullness were examined. While the fruit weight of these types examined was 6.18-12.14 g, 12 types were between 9.66-12.14 g. Internal fruit weight is between 2.08-5.69 g and 13 types are between 4.08-5.69 g. The internal rate varies between 28.25-49.57%, while 12 types are between 41.99-49.57%. Its inner fullness varies between 32.27-54.95%, while 11 types are between 43.25-54.95%. The shell thickness is 1.25-1.98 mm, while 13 types are between 1.68-1.98 mm. The fruit width is 26.37-33.99 mm, while 13 types are between 30.30-33.99 mm. Fruit size is 24.56-42.31 mm, while 10 types are between 33.47-42.31 mm. While fruit height is 25.23-32.80 mm, 12 types were determined between 29.48-32.80 mm. Fruit shell color of the selected types was determined as light in 2, medium in 18 and dark in 1.
Collections
- Bahçe Bitkileri [29]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..