dc.contributor.advisor | Prof. Dr. Muharrem ERGUN | en_US |
dc.contributor.author | YONCACI, Harun | |
dc.date.accessioned | 2024-07-22T13:20:00Z | |
dc.date.available | 2024-07-22T13:20:00Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5726 | |
dc.description.abstract | ÖZET:
Bu araştırma Malatya Battalgazi ve merkez ilçelerinde 2018-2019 yılları arasında
yürütülmüştür. Tohumdan yetişmiş M. alba, M. laevigata, M. nigra, M. rubra türlerine ait
dut tiplerinden hasat döneminde alınan meyvelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini
tespit etmek amaçlanmıştır. Dut tiplerinden alınan meyvelerde meyve eni, meyve boyu,
sap çapı, sap boyu, meyve ağırlığı, kuru meyve ağırlığı, meyve rengi (L, a, b), meyve
suyu randımanı, pH, TA, SÇKM, toplam fenolik madde miktarı, DPPH ve meyve suyu
rengi (L, a, b) tespit edilmiştir.
Çalışma sonucunda genotipler arasında en yüksek meyve ağırlığına sahip genotip (8,99 g)
MML07 ve en yüksek meyve suyu randımanına sahip genotip (%58,91) MML06 olarak
bulunmuş iken en yüksek TF değerine sahip genotip (1977,86 mgGAE/100g) MMN07,
en yüksek DPPH değerine sahip genotip (%66,53) MMR07, en yüksek SÇKM değerine
sahip genotip (26,1 briks) MMN01 olarak bulunmuştur. Genel olarak ortalama en yüksek
meyve ağırlığı ve en yüksek meyve suyu randımanı gösteren genotipler M. laevigata
türüne ait genotiplerde bulunmuştur. Toplam Fenolik madde miktarı bakımından M.
nigra genotiplerinde en yüksek miktarlar bulunurken M. rubra, M. laevigata, M. alba
genotipleri takip etmiştir. Ortalama en yüksek DPPH miktarı M. rubra ve M. nigra
genotiplerinde bulunmuş iken M. laevigata ve M. alba ya ait genotipler takip etmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT:
This research was conducted in Malatya Battalgazi and its central districts between 2018-
2019. Früts were harverted from mulberry types belonging to M. alba, M. laevigata, M.
nigra, M. rubra, grown from seed. Fruit juice yield, pH, TA, SÇKM, total amount of
phenolic substance, DPPH and juice color (L, a, b) are determined.
The highest fruit weight genotype (8.99 g) was found as MML07 and the highest juice
yield genotype (58.91%) was found as MML06, while the highest TF genotype (1977,86
mgGAE / 100g) MMN07 genotype (66,53%) with high DPPH value (MMR07), and
genotype (26.1 brix) with the highest SÇKM value was found as MMN01. In general,
genotypes with the highest average fruit weight and highest juice yield were found in
genotypes of the M. laevigata species. In terms of total amount of phenolic substances,
the highest amounts were found in the M. nigra genotypes, followed by M. rubra, M.
laevigata, M. alba genotypes. While the mean highest DPPH amount was found in M.
rubra and M. nigra genotypes, genotypes of M. laevigata and M. alba were followed. | en_US |
dc.language.iso | Turkish | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Malatya, Morus alba, Morus rubra, Morus laeviagata, Morus nigra. | en_US |
dc.subject | Malatya, Morus alba, Morus rubra, Morus laeviagata, Morus nigra. | en_US |
dc.title | Malatya'da Kendiliğinden Yetişen Bazı Dutların Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of the physical and chemical properties of some multi-growing groups in Malatya | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Horticulture | en_US |