• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Bahçe Bitkileri
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Bahçe Bitkileri
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Malatya'da Kendiliğinden Yetişen Bazı Dutların Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Thumbnail
View/Open
Harun YONCACI-Y.L. Tezi.pdf (8.103Mb)
Date
2020
Author
YONCACI, Harun
Metadata
Show full item record
Abstract
ÖZET: Bu araştırma Malatya Battalgazi ve merkez ilçelerinde 2018-2019 yılları arasında yürütülmüştür. Tohumdan yetişmiş M. alba, M. laevigata, M. nigra, M. rubra türlerine ait dut tiplerinden hasat döneminde alınan meyvelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tespit etmek amaçlanmıştır. Dut tiplerinden alınan meyvelerde meyve eni, meyve boyu, sap çapı, sap boyu, meyve ağırlığı, kuru meyve ağırlığı, meyve rengi (L, a, b), meyve suyu randımanı, pH, TA, SÇKM, toplam fenolik madde miktarı, DPPH ve meyve suyu rengi (L, a, b) tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda genotipler arasında en yüksek meyve ağırlığına sahip genotip (8,99 g) MML07 ve en yüksek meyve suyu randımanına sahip genotip (%58,91) MML06 olarak bulunmuş iken en yüksek TF değerine sahip genotip (1977,86 mgGAE/100g) MMN07, en yüksek DPPH değerine sahip genotip (%66,53) MMR07, en yüksek SÇKM değerine sahip genotip (26,1 briks) MMN01 olarak bulunmuştur. Genel olarak ortalama en yüksek meyve ağırlığı ve en yüksek meyve suyu randımanı gösteren genotipler M. laevigata türüne ait genotiplerde bulunmuştur. Toplam Fenolik madde miktarı bakımından M. nigra genotiplerinde en yüksek miktarlar bulunurken M. rubra, M. laevigata, M. alba genotipleri takip etmiştir. Ortalama en yüksek DPPH miktarı M. rubra ve M. nigra genotiplerinde bulunmuş iken M. laevigata ve M. alba ya ait genotipler takip etmiştir.
 
ABSTRACT: This research was conducted in Malatya Battalgazi and its central districts between 2018- 2019. Früts were harverted from mulberry types belonging to M. alba, M. laevigata, M. nigra, M. rubra, grown from seed. Fruit juice yield, pH, TA, SÇKM, total amount of phenolic substance, DPPH and juice color (L, a, b) are determined. The highest fruit weight genotype (8.99 g) was found as MML07 and the highest juice yield genotype (58.91%) was found as MML06, while the highest TF genotype (1977,86 mgGAE / 100g) MMN07 genotype (66,53%) with high DPPH value (MMR07), and genotype (26.1 brix) with the highest SÇKM value was found as MMN01. In general, genotypes with the highest average fruit weight and highest juice yield were found in genotypes of the M. laevigata species. In terms of total amount of phenolic substances, the highest amounts were found in the M. nigra genotypes, followed by M. rubra, M. laevigata, M. alba genotypes. While the mean highest DPPH amount was found in M. rubra and M. nigra genotypes, genotypes of M. laevigata and M. alba were followed.
 
URI
http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5726
Collections
  • Bahçe Bitkileri [29]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV