The effect of supplement dried basil leaves on growth performance carcass traits and blood parameters in japanese quail
Özet
ABSTRACT:
This study was carried out in 2016 at the experimental farm of the Faculty of Animal Since, belonging to the Research Station of the Bingol University. This research was conducted to find out the effect of dry basil leaves as natural feed additives on Japanese quail performance. The objective of the present study was to investigate the impact of dry basil leaves as a feed additive on live body weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, cumulative feed intake, carcass yield, thigh, breast, total cholesterol, total protein and hemoglobin of japans quail. A total of 240 chicks were selected and divided into 4 treatments and 3 replicates based on completely randomized design. One-day-old chicks were reared for 42 days. Feed and water were provided. Chicks were divided into four treatments 60 birds for each treatment. Each treatment contained three replicates of 20 birds. Each group of birds was supplied with T1 (control), T2 (0.3% basil), T3 (0.6% basil), and T4 (1% basil), of dry basil leaves. All birds were fed a commercial diet containing 23.90% crude protein and 3025 ME from beginning to end of the experiment. The dry basil leaves supplementation had no significantly (P>0.05) affected by live body weight and body weight gain, carcass weight, thigh%, and breast%, feed intake. There was a significant effect (P<0.05) on cumulative feed intake at T4 group compared to T2, T3 and T1 control groups at 4th, 5th, 6th weeks. There was the significant effect on feed conversation ratio at 4th, 6th weeks between T4 and T2. There was decrease on total cholesterol, and improvement of total protein. As a result, it can be said that the herbal natural feed additives such as basil may be used as alternatives to an antibiotic growth promoter without any adverse effects on Japanese quail parameter. ÖZET:
Bu çalışma, 2016 yılında Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama çiftliğine ait Deney Hayvan Ünitesinde gerçekleştirildi. Bu araştırma, kuru reyhan yaprağıdoğal bir yem katkı maddesi olarak Japon bıldırcınlarının performansına etkisini araştırmak için planlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak kuru reyhan bitkisinin bıldırcınların canlı ağırlık, canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, kümülatifyemi tüketimi, karkas verimi, but, göğüs, toplam kolesterol, kanda total protein ve hemoglobin üzerine etkisine bakılmıştır. Toplam 240 civciv şansa bağlı olarak 4 muamele grubuna 3 tekerrürlü olarak dağıtıldı. Bir günlük civcivler 42 günde beslendi. Taze yem ve su her zaman önlerinde bulunduruldu. Bıldırcın civcivleri her muamele grubunda 60 adet olmak üzere 4 gruba bölündü. Her muamele tekerrüründe 20 civciv bulunduruldu. Her muamele grubuna, öğütülmüş kuru reyhan yaprakları %0 (kontrol, T1), %0,3 (T2), %0,6 (T3) ve %1 (T4)oranında yemlere katıldı. Bütün hayvanlara denemenin başından sonuna kadar %23,90 ham protein ve 3025 kcal ME içeren ticari bir yem verildi. Kuru reyhan yapraklarının yeme ilavesi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, karkas ağırlığı, but ve göğüs yüzdesi, yem tüketimi üzerine etkisi önemsiz olarak gözlendi (P> 0,05). Dörtdüncü, 5. ve 6. haftalarda T4 grubunda kümülatif yem tüketimi T2, T3 ve T1 gruplarına göre anlamlı bir farklılık gösterdi (P <0,05). Dördüncü ve 6. haftalarda T4 ile T2 grupları arasındaki yemden yararlanma oranı önemli düzeyde farklıydı (P<0,05). Yem katkı maddesi olarak reyhan total kolesterolün azalmasına, Toplam proteinin yükselmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, bir bitkisel doğal yem katkı maddesi olan öğütülmüş reyhan yaprağı büyüme faktörü açısından göz önüne alındığında antibiyotiklere alternatif olarak Japon bıldırcınlarında herhangi bir olumsuz etkisi olmadan kullanılabileceği söylenebilir.
Koleksiyonlar
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..