Muallaka Şiirlerinde İnanç ve Ahlak ile İlgili Değerler
Özet
ÖZET:
Arap dili ve edebiyatının önemli eserlerinden biri de Cahiliyye Dönemindeki şiirlerdir. Bu şiirlerin en meşhurları yedi askı şiirleridir. Genelllikle Cahiliyye Döneminin konusu geçtiği zaman hemen olumsuz durumlar akla gelmektedir. Bu olumsuz durumlardan bazıları kız çocuklarını diri diri gömmek, içki, kumar, zinadır. Cahiliyye Döneminde bu kötü uygulamaların yaşanması elbette ki onaylanmayacak ve hoş görülmeyecek bir durumdur. Bununla beraber Cahiliyye Döneminde güzel uygulamalar da yok değildi. Bunların başında Cahiliyye Döneminde Arapların şiir, edebiyat ve dil konularında başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Bu dönemde, Araplarda şiir ve edebiyat gelişmekle birlikte şiir daha da ön plandaydı. Şiir konusunda iyi olan birisi toplumda el üstünde tutuluyordu ve şairlere çokça önem veriliyordu. Şairler toplumun liderleri konumundaydı. Şairler toplumda önemli bir yer tutukları için bazen kendilerine ülke yönetimi, idari yönetimler dahi teklif edilmiştir. Şiirlere bu denli değer verilmesi, kendilerinin toplumda ne kadar etkili olduğunu bize bir kere daha gösteriyor. Çünkü şairler topluma yön veriyordu ve insanlar şairlerin şiirlerine itimat ediyorlardı. Cahiliyye Döneminde her yıl şiir yarışmaları düzenlenirdi. Düzenlenen bu şiir yarışmaları neticesinde en iyi şiirler Kâbe’nin duvarına asılırdı. Kâbe’nin duvarına asılan en iyi şiirlere de muallakat-ı seb’a denirdi. Muallakat- ı seb’a yedi askı şiirleri anlamına gelir. Bu çalışmada muallakalardaki inanç ve ahlak ile ilgili değerlerin tesipiti üzerinde durulmuştur. Konu ile ilgili çalışmalardan faydanıp bu çalışmalardan sonuç elde edilmeye de gayret edilmiştir. Amacımız cahiliyye şiirlerinde inanç ve ahlak ile ilgili değerlere dair konuların geçip geçmediğini araştırmak ve varsa bunları tespit etmektir ve yapılan çalışmalar sonucu bu değerler tespit edilmeye çalışılmıştır. Böyle bir çalışmanın bu konuya ışık olmasını temenni ederim. ABSTRACT:
One of the important works of Arabic language and literature is the poems of the Ignorance Period. The most famous of these poems are the seven suspense poems. Generally, when the subject of the Ignorance Period is mentioned, negative situations come to mind immediately. Some of these negative situations are burying girls alive, drinking, gambling and adultery. Experiencing these bad practices in the Age of Ignorance is, of course, a situation that will not be approved and tolerated. However, there were good practices in the Ignorance Period. At the beginning of these, we can say that the Arabs were successful in poetry, literature and language in the Age of Ignorance. In this period, although poetry and literature developed among Arabs, poetry was even more prominent. Someone who was good at poetry was cherished in society, and poets were given a lot of importance. Poets were the leaders of the society. Since the poets have an important place in the society, they were sometimes even offered country administration and administrative administrations. The fact that poems are so highly valued shows us once again how influential they are in society. Because the poets were guiding the society and people were relying on the poems of the poets. Poetry competitions were held every year in the Ignorance Period. As a result of these poetry competitions, the best poems were hung on the wall of the Kaaba. The best poems hung on the wall of the Kaaba were also called muallakat-ı seb'a. Muallakat-ı seb'a means seven suspension poems. In this study, it is focused on the determination of values related to belief and morality in disputes. It has also been tried to obtain results from these studies by making use of the studies related to the subject. Our aim is to investigate whether the issues related to values related to faith and morality are mentioned in the jahiliyya poems and to determine them, if any, and these values have been tried to be determined as a result of the studies. I hope that such a study will shed light on this issue.
Koleksiyonlar
- Temel İslam Bilimleri [153]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..