D.H Lawrence’ın Gökkuşağı ve Adaları Seven Adam Eserlerinin Psikanalitik Açıdan Analizi
Özet
ÖZET:
Edebiyat dünyasında var olan birçok eserdeki karakterde olduğu gibi, D.H Lawrence’ın ‘‘Gökkuşağı’’ ve ‘‘Adaları Seven Adam’’ eserlerinde geçen karakterler de psikanalitik bakış açısı ile incelendiğinde, psikanalitik bakış açısının eserlerin yazar ile olan ilişkisini ortaya çıkardığı görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında, D.H Lawrence’ın ‘‘Gökkuşağı’’ eserinde Sigmund Freud’un Psikanalitik Eleştiri Kuramı, çalışmanın temelini oluştururken öte yandan ikinci eser olan ‘‘Adaları Seven Adam’’ eserinde de Sigmund Freud’un Yaşam (Eros) ve Ölüm (Thanatos) dürtüleri olarak ortaya attığı teorisinin eserin karakterleri üzerindeki yansımaları incelenmiştir. Lawrence’ın hayatı ile ilgili birçok kesit yer almakla birlikte, çocukların bebeklik döneminde karşılaştıkları aşırı sevgi veya sevgisizliğin sonuçlarının ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişki üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Bu sebeple Oedipal evrende sorunların ortaya çıkması ve bu çatışmalar ile baş edilmesi ele alınmıştır. Çatışmanın sonucunda yaşanan bazı kimlik karmaşaları ve sonuçları incelenmiştir. Lawrence’ın ‘‘Adaları Seven Adam’’ eseri ele alınmıştır. Bu eserde, yaşanan olayların Freud’un yaşam ve ölüm dürtülerinin birlikte yaşadığı çatışmalar ve bu çatışmalar sonucunda ortaya çıkan sorunlar ele alınmıştır. Bazen insanların yalnız kalmak için başvurduğu durumlar hiç beklenmedik sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple alınan kararlar içsel dürtüleri harekete geçirir. Yaşam ve ölüm arasında geçen bu mücadele eserde Eros ve Thanatos dürtüleri ile ele alınmıştır. ABSTRACT:
When the characters in D.H. Lawrence’s The Rainbow and The Man Who Loved Islands are analysed from a psychoanalytic point of view, it is seen that the psychoanalytic point of view reveals the relationship between the works and the author, as is the case with the characters in many works in the world of literature. From this point of view, Sigmund Freud’s Psychoanalytic Theory of Criticism in D.H. Lawrence’s The Rainbow forms the basis of the study, while in the second work, The Man Who Loved Islands, the reflections of Sigmund Freud’s theory of life (Eros) and death (Thanatos) impulses on the characters of the work are examined.Although there are many episodes from Lawrence’s life, the effects of excessive love or lack of love that children encounter in infancy on the relationship between parents and children are discussed. For this reason, the emergences of problems in the Oedipal complex and coping with these conflicts are discussed. Some identity confusions and their consequences as a result of the conflict are analysed. D.H. Lawrence’s The Man Who Loved the Islands is discussed. In this work, the conflicts between Freud’s life and death impulses and the problems that arise as a result of these conflicts are discussed. Sometimes the situations that people resort to in order to be alone can lead to unexpected results. For this reason, the decisions taken mobilize internal impulses. The work with the impulses of Eros and Thanatos addresses this struggle between life and death.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..