Mustafa Müslim'in İ'câzu'l-Kur'ân'a Yaklaşımı
Özet
ÖZET:
Kur'an'ın i'câz meselesi, çağlar boyunca müfessirleri ve âlimleri harekete geçiren en önemli meselelerden biri olup, bu konuda zaman ve emek harcamışlar ve Kur'an'ın birçok harikalarını, sırlarını ve benzersiz gerçeklerini ortaya çıkarmışlardır. Edebiyat, her zamana, yere ve tüm nesillere uyacak şekilde sözlerini, zarifliğini, kompozisyonunu ve ifadesinin ihtişamını tanımlamada çeşitlilik gösterdi ve bu bilimde birçok isim parladı. Bu araştırma, Mustafa Müslim'in Mebâhis fi İ‘câzu’l-Kur’ân isimli eserinde i’câzu’l-Kur’ân yaklaşımını ve bu konuda ortaya koyduğu önemli hususlara içermektedir. Araştırmada istenilen sonuçların elde edilmesi için tümevarım ve analitik yaklaşım esas alınmıştır. Müellif’in, uzun ilmî yolculuğu serüveninde ortaya koyduğu eserleri tanıtma araştırmanın diğer bir yönünü oluşturmaktadır. Mucizenin tanımını, önemini ve ortaya çıkışını belirtmenin yanı sıra. Ve önceki peygamberlerin -salât ve selâm onların üzerine olsun- mucizelerinden bazı örnekler ve çalışma, peygamberlere verilen mucizeler ile Kuran arasındaki farkları vurgulamanın yanı sıra, bunlardan bazılarını kısaca gözden geçirdi. Diğer yandan sarfe teorisi ve hakkındaki tartışmalara yer verilmektedir. Araştırmada, Kur’ân’ın i’câz vecihlerinden beyânî, tecrübî, teşrî’ boyutlarının yanında son olarak adedî i’câz ve bunun etrafındaki tartışmalara değinilmektedir. :الملخص
إن قضية الإعجاز القرآني من أهم القضايا التي أثارت حفظة المفسرين والعلماء على مر العصور،
فبذلوا لأجله الوقت والجهد وكشفوا الغطاء عن الكثير من عجائبه وأسراره والحقائق الفريدة فيه،
وقد تنوعت المؤلفات في وصف ألفاظه وبديعه ونظمه وروعة بيانه ليتناسب مع كل زمان ومكان
ولكل الأجيال، وقد لمع في هذا الباب من العلم الكثير من الأسماء، وقد تناولت هذه ال دراسة منه ج
مصطفى مسلم في إعجاز القرآن الكريم من خلال المنهج الاستقرائي والمن هج التحليلي للوصول
إلى النتائج المتوقعة، وأبرز ما جاء فيها، التعريف بالشيخ مصطفى مسلم في حياته الشخصية،
والعلمية، ونتاجه العلمي طيلة مسيرته، ومنهجه في إعجاز القرآن الكريم كما تطرقت إلى تعريف
لإعجاز، وأهميته، ونشأته، وبعض الصور لمعجزات الأنبياء السابقين عليهم الصلاة والسلام
وقد استعرضت بعضها باختصار، وبينت الفرق بينها وبين القرآن الكريم المعجزة الخالدة، كما
ناقشت هذه الدراسة مسألة الصرفة وسبب القول بها وأول من قال بها، وتعرضت لأهم جوانب
الإعجاز في القرآن الكريم، فذكرت الإعجاز البياني، والتجريبي، والتشريعي، والغيبي، وختمت
.بالإعجاز العددي الذي اشتهر في عصرنا، وذكرت الخلاف حوله ABSTRACT:
The issue of the ’i‘jāz of the Qur’ān is one of the most important issues that triggered interpreters and scholars throughout the ages, so they spent time and effort on it and uncovered many of its wonders, secrets, and unique facts in it. The literature varied in describing its words, its exquisiteness, its composition, and the magnificence of its statement, to suit every time, place, and for all generations, many names shined in this science. This research studied Mustafa Muslim's approach related to The Miracles of the Qur'an in his book (Inspections in the Miracles of the Qur’an) and the important matters he presented in the book. In order to obtain the desired results in the research, inductive and analytical approaches were taken as a basis. Introducing the works of the author during his long scientific journey is another aspect of the research. In addition to pointing out the definition, importance, and emergence of the miracle. And some examples of the miracles of the previous prophets - may blessings and peace be upon them - and the study reviewed some of them briefly, in addition to highlighting the differences between the miracles given to the prophets and the Qur'an. On the other hand, the research discussed the issue of “Alsirfa” and the debates related to it.
Additionally, the study examined the most important aspects of the miracles in the Holy Qur’an, highlighting the rhetorical, empirical, legislative, and metaphysical miracles, then the study concluded with the numerical miracles, and highlighted the disagreement about it.
Koleksiyonlar
- Temel İslam Bilimleri [153]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..