Deneysel Spinal Kord Hasarında Clitoria Ternatea (Mavi Kelebek Sarmaşığı) Ekstraktının Nöroprotektif ve Terapotik Etkisinin Araştırılması
Özet
ÖZET:
Bu çalışmada, travmatik spinal kord yaralanması sonrası ortaya çıkacak sekonder hasara karşı Clitoria ternatea ekstraktının nöroprotektif ve terapötik etkinliğinin ortaya konulması amaçlandı. Çalışma için 200-250 g ağırlığında 35 adet Wistar albino ırkı erkek rat rastgele olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol Grubu bu gruptaki ratlara cerrahi bir işlem yapılmadı. Grup II: bu gruptaki ratlara sadece dorsal laminektomi yapıldı. Grup III: bu gruptaki ratlara dorsal laminektomi yapıldı ve ağırlık düşürülerek spinal kord hasarı oluşturuldu. Grup IV: bu gruptaki ratlara dorsal laminektomi ve ağırlık düşürme modeli oluşturulmadan 24 saat önce tek doz 200 mg/kg gavaj ile Clitoria ternatea extraktı verildi. Grup V: dorsal laminektomi uygulandı ve ağırlık düşürülerek spinal kord hasarı oluşturuldu. Tek doz 200 mg/kg gavaj ile Clitoria ternatea extraktı verildi. Postoperatif 24. saatin sonunda bütün ratlardan anestezi altında analizler için intrakardiyak kan alınıp sakrifiye edildikten sonra doku örnekleri alındı.
Grup III’de MDA düzeyinin istatistiksel açıdan anlamlı olarak (p<0.01;p<0.05) arttığı belirlenmiştir. MDA düzeyinde gözlemlenen bu artışın hasar oluşumunun bir göstergesi olduğu söylenebilir. Grup III’te artan MDA düzeyinin Grup IV ve Grup V’te azaldığı(p>0.05) biyokimyasal olarak belirlenmiştir.
Histopatolojik olarak grup III çalışmada en ağır patolojik lezyonların izlendiği gruptur. Grup IV ve Grup V’te yer yer dejenerasyon ve nekroz bulguları gözlenmiştir. Bu iki grupta gözlenen lezyonlar Grup III’ e kıyasla hem şiddet hem yoğunluk bakımından daha düşük seviyededir. İmmunohistokimyasal olarak Grup III‘de Caspase-3 pozitif hücre sayısı ve pozitif reaksiyon belirginliği istatistiksel olarak tüm gruplardan daha fazla olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak Clitoria ternatea extraktının laminektomi ile oluştıurulan spinal kord hasarını önlemede etkili olabileceği fakat bu sonucun farklı farmakolojik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir. ABSTRACT:
The aim of this study was to investigate the neuroprotective and therapeutic effects of Clitoria ternatea extract against secondary damage following traumatic spinal cord injury. The study involved 35 male Wistar albino rats weighing 200-250 g, randomly divided into 5 groups. Group I served as the control group, No surgical procedure was performed. Group II underwent only dorsal laminectomy, while Group III underwent both dorsal laminectomy and spinal cord injury through weight reduction. Group IV received a single dose of 200 mg/kg of Clitoria ternatea extract via gavage 24 hours prior to the creation of the weight reduction model through dorsal laminectomy. In Group V, the weight reduction model was created through dorsal laminectomy and spinal cord injury was induced by lowering the weight. Additionally, Group V received a single dose of 200 mg/kg of Clitoria ternatea extract via gavage. Tissue samples were collected from all rats at the end of the 24th postoperative hour after intracardiac blood was obtained and the rats were sacrificed under anesthesia for analysis.
It was determined that the MDA level increased statistically significantly (p<0.01;p<0.05) in Group III. It can be said that this increase in MDA level is an indicator of damage formation. It was biochemically determined that the MDA level increased in Group III and decreased in Groups IV and Group V (p>0.05).
In the study, Group III exhibited the most severe pathological lesions, while Groups IV and V showed lower severity and intensity of degeneration and necrosis findings. Immunohistochemically, the number of Caspase-3 positive cells and the positive reaction specificity were statistically higher in Group III than in all other groups.
It is believed that Clitoria ternatea extract may prevent spinal cord damage caused by laminectomy. However, this conclusion should be supported by additional pharmacological studies.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..