BİNGÖL BÖLGESİNDE ÜRETİLEN ARI POLENLERİNİN KOENZİM Q10 İÇERİĞİNİN YENİ NESİL METAKRİLAT BAZLI MONOLİTİK NANOKOLON KULLANILARAK NANO-LC SİSTEMİNDE ANALİZİ VE KAHVALTILIK GEVREK ÜRETİMİNDE KULLANILMASI
Özet
ÖZET:
Bu tez çalışması kapsamında, Bingöl ilinin on beş farklı bölgesinden temin edilen taze arı polenlerinin koenzim Q10 içerikleri nano-LC cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Koenzim Q10 miktarlarının saptanması için, yeni nesil metakrilat bazlı monolitik nano kolon geliştirilmiştir. Nano kolon denemelerinde, monomer olarak lauril metakrilat, çapraz bağlayıcı olarak etilen dimetakrilat, termal başlatıcı olarak da 2,2'-Azobisizobutironitril kullanılarak in-situ polimerizasyon yöntemi ile monolitik nano kolon elde edilmiştir. Gerçekleştirilen tekrarlanabilirlik denemeleri ve olumlu sonuçlanan taramalı elektron mikroskobu görüntüleri neticesinde laboratuvar ortamında lauril metakrilat bazlı monolitik nano kolon üretilmiştir. Bingöl’ün on beş farklı bölgesinden toplanan taze arı polenlerinin koenzim Q10 içeriği, optimize edilen lauril metakrilat bazlı nano kolon kullanılarak saptanmıştır. Solhan Hazarşah Yaylası’ndan toplanan taze arı polenleri en yüksek koenzim Q10 içeriğine sahip iken (224,7±3,1 mg/kg), Adaklı Karbaşan bölgesine ait taze arı polenleri ikinci (201,5±4,4 mg/kg) ve Karlıova Çatak bölgesine ait taze arı polenleri üçüncü (194,7±2,8 mg/kg) en yüksek koenzim Q10 içeriğine sahiptir.
Palinolojik analizleri yapılan on beş farklı taze arı poleninde, yirmi iki bitki ailesinden elli dört farklı taksona ait polen çeşidi gözlemlenmiştir. Altı bölgenin monofloral, altı bölgenin bifloral ve üç bölgenin ise multifloral bitki desenine sahip olduğu saptanmıştır. Hypericum, Hedysarum, Astragalus, Verbascum, Trifolium ve Cirsium türlerinin baskın türler olduğu görülmüştür. Renk analizinde ise Merkez Kuruca, Solhan Ovası ve Yayladere Kırköy arı polenlerinde düşük L* değeri ölçülmüştür (sırasıyla 49,95± 0,38; 48,01±0,24; 41,41±0,01). Yayladere Kırköy arı polenlerinde en yüksek a* değeri, Yayladere Batıayaz arı polenlerinde ise en yüksek b* değeri ölçülmüştür. Son olarak, en yüksek koenzim Q10 içeriğine sahip Solhan Hazarşah Yaylası taze arı poleni kullanılarak arı polenli kahvaltılık gevrek üretilmiştir. Kahvaltılık gevreklerin duyusal analizleri sonucunda kontrol ve arı polenli gevreklerin genel beğeni ve kabul edilebilirlik düzeyleri arasında fark gözlemlenmemiştir. ABSTRACT:
Within the scope of this thesis study, coenzyme Q10 contents of fresh bee pollen supplied from fifteen different regions of Bingöl province were determined by using nano-LC instrument. A new generation methacrylate-based monolithic nano column has been developed for the determination of coenzyme Q10. In nano column trials, monolithic nano columns were obtained by in-situ polymerization method using lauryl methacrylate as monomer, ethylene dimethacrylate as cross-linker, and 2,2'-Azobisisobutyronitrile as thermal initiator. As a result of the repeatability trials and scanning electron microscope images, lauryl methacrylate-based monolithic nano column was produced in the laboratory conditions. Coenzyme Q10 content of fresh bee pollen collected from fifteen different regions of Bingöl was specified with an optimized lauryl methacrylate-based nano column. While Solhan Hazarşah Plateau region has the highest coenzyme Q10 content (224.7±3.1 mg/kg), Adaklı Karbaşan region was found to be the second (201.5±4.4 mg/kg) and Karlıova Çatak region was the third highest (194.7±2.8 mg/kg).
In the fifteen different fresh bee pollen analyzed palynological, pollen types belonging to fifty-four different taxa from twenty-two plant families were observed. It was detected that six regions had monofloral, six regions had bifloral and three regions had multifloral plant patterns. Hypericum, Hedysarum, Astragalus, Verbascum, Trifolium and Cirsium species were found to be the dominant species. In color analysis, low L* value was measured in bee pollen from Merkez Kuruca, Solhan Plain and Yayladere Kırköy (49.95± 0.38; 48.01±0.24; 41.41±0.01, respectively). The highest a* value was measured in Yayladere Kırköy bee pollen, and the highest b* value in Yayladere Batıayaz bee pollen. Finally bee pollen added breakfast cereal was produced using Solhan Hazarşah Plateau fresh bee pollen, that has the highest coenzyme Q10 content. As a result of the sensory analysis of breakfast cereals, no difference was observed between the general appreciation and acceptability levels of control and bee pollen cereals.
Koleksiyonlar
- Arı ve Arı Ürünleri [12]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..