Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorProf. Dr. Bahri PATIRen_US
dc.contributor.authorYILMAZ, Merve
dc.date.accessioned2024-01-10T09:10:29Z
dc.date.available2024-01-10T09:10:29Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5522
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada; Muş ili merkez sularının fiziksel, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden analizleri yapılarak kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Bunun için, mesken (şebeke), halk çeşmeleri (şebeke, kaynak) ve resmi kurumlardan (şebeke, kaynak) alınan 52 adet su örneği incelendi. Alınan örneklerin fiziksel, duyusal ve kimyasal olarak; sıcaklık, koku, tat, pH, organik madde, nitrat ve nitrit tespiti ile amonyak ve sertlik derecesi analizleri yapıldı. Mikrobiyolojik olarak örneklerde; toplam mezofilik aerob bakteri (TMAB), koliform, fekal koliform sayısı ile E.coli ‘ nin varlığı tespit edildi. Yapılan analizlerde, tüm örneklerin renk, koku ve tat bakımından normal olduğu tespit edildi. Örneklerde pH’ nın 6,13-7,58 arasında değişim gösterdiği ve ortalama olarak 6,95±0,279 değerinde olduğu bulundu. Ortalama sıcaklık değeri 15,21±2,880˚C olarak bulundu. Elde edilen pH değerleri göz önüne alındığında, 47 adet örneğin (%90,4) İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’ne uygun olduğu belirlendi. Organik madde miktarı en az 0,45 mg oksijen/lt, en çok 6,00 mg oksijen/lt ve ortalama 1,15±0,919 mg oksijen/lt değerinde tespit edildi. Halk çeşmesi, resmi kurum ve meskenlere ait şebeke su örneklerindeki organik madde miktarının, kaynak sularındakinden nispeten daha yüksek olduğu görüldü. Tüm örneklerde nitrit, nitrat ve amonyak varlığına rastlanmadı. Örneklerde Fransız sertlik derecesi (oF) hesabıyla sertlik derecesi en az 2,00 ˚FS, en çok 36,00 ˚FS ve ortalama 7,49±5,277 ˚FS değerinde saptandı. Bu veriler değerlendirildiğinde, Muş ili merkez içme ve kullanma suları ile kaynak suları “yumuşak veya tatlı su” sınıfına girmektedir. Şebeke sularının sertlik değerinin, kaynak sularından yüksek olduğu görüldü. Örneklerde TMAB sayısı 22˚C inkübasyonda ortalama olarak 1,58±0,846 log10 kob/mL, 37˚C’de 1,32±1,002 log10 kob/mL değerlerinde saptandı. Örneklerin 22˚C’de %71’ i (n=37), 37˚C’de %69’ u (n=36) İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlendi. Koliform grubu bakteri sayısı bakımından örneklerin %57,69’u yine ilgili standarda uygun bulunmadı. İncelenen örneklerin hiçbirinde fekal koliform ve E.coli tespit edilmedi. Sonuç olarak, incelenen içme ve kullanma suları ile kaynak sularının kimyasal kalitesinin oldukça iyi olduğu, ancak mikrobiyolojik açıdan arzu edilen düzeyde bulunmadığı ve halk sağlığı açısından yeterli güvenceye sahip olmadığı kanaatine varıldı.en_US
dc.description.abstractABSTRACT This study aimed to assess the quality of the central waters in Muş province through sensory, physical, chemical, and microbiological evaluations. To achieve this objective, a total of 52 water samples obtained from residential houses, public fountains, and public institutions were subjected to analysis. Physical, sensory, and chemical analysis of the samples, including temperature, odor, taste, pH, organic matter, nitrate, nitrite, ammonia, and hardness were analyzed. A microbiological investigation was conducted to evaluate the presence of total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), coliforms, fecal coliforms, and E. coli. In the analysis, all samples were found to be expected in terms of color, odor, and taste. The pH of the samples varied between 6.13 and 7.58, and the mean value was 6.95 ± 0.279. The mean temperature value was 15.21±2.880˚C. Considering the pH values obtained, 47 samples (90.4%) were found to comply with the Regulation on Water Intended for Human Consumption. Organic matter content was found to be at least 0.45 mg oxygen/l, at most 6.00 mg oxygen/l, with an average value of 1.15±0.919 mg oxygen/l. The amount of organic matter in water samples from public fountains, public institutions, and households was relatively higher than in spring water. Nitrite, nitrate, and ammonia were not detected in all samples. The hardness of the samples was found to be at least 2.00 ˚FS and at most 36.00 ˚FS, with an average value of 7.49±5.277 ˚FS according to the French hardness (oF) calculation. Based on these evaluations, drinking, potable, and spring waters in the center of Muş province can be classified as "soft or freshwater." Tab water's hardness was observed to be higher than that of spring water. The mean TMAB count in the samples was 1.58±0.846 log10 cfu/mL at 22˚C incubation and 1.32±1.002 log10 cfu/mL at 37˚C. According to this study's results, 71% (n = 37) of samples at 22 oC and 69% (n = 36) of samples at 37 oC did not meet the Regulation on Water Intended for Human Consumption requirements. Of the samples tested, 57.69% did not meet the standard for the number of coliform-group bacteria present. None of the samples analyzed showed the presence of fecal coliform or E. coli. The study concluded that the chemical quality of the investigated drinking, potable, and spring waters was acceptable. However, from a microbiological point of view, they did not meet the intended standards or provide sufficient public health services.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİçme ve kullanma suları, Kaynak suları, Fiziksel, Kimyasal, Mikrobiyolojik, Kalite, Standart.en_US
dc.subjectDrinking and potable water, Spring water, Chemical, Microbiological, Quality, Standard.en_US
dc.titleMUŞ İLİ İÇME VE KULLANMA SULARININ FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİen_US
dc.title.alternativePHYSICAL, CHEMICAL, AND MICROBIOLOGICAL QUALITY OF DRINKING AND POTABLE WATER IN MUŞ PROVINCEen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentFood Safetyen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster