Avrupa’ya Göç Sürecinde Hemşehriliğin Etkisi: Varto İlçesi Örneği
Abstract
ÖZET
Türkiye’den Avrupa’ya doğru gerçekleşen kitlesel göçler 1960’lı yıllarda işçi göçleriyle başlamıştır. Geri dönme niyetiyle giden ancak çoğunlukla göç ettikleri ülkelerde kalmayı tercih eden bu ilk göçmenler sonrasında göç etmek isteyen akraba ve hemşehrileri için de birer köprü görevi görmüşlerdir ve bu süreç sistematik olarak ilerlemiştir. Bu nedenle hemşehrilik günümüzde göç sürecini etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu çalışmadaki temel amaç hemşehriliğin göç süreci ve sonrasındaki etkilerinin Avrupa’ya göç eden Varto kökenli göçmenler özelinde incelenmesidir. Bu kapsamda Varto’dan Avrupa’ya göç sürecinde hemşehriliğin oynadığı temel toplumsal rollerin neler olduğu hususu bu çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Çalışmanın araştırma evrenini Almanya ve Fransa’da yaşayan Varto kökenli göçmenler oluşturmaktadır. Bu iki ülkenin tercih edilme nedeni ise, Varto kökenli göçmenlerin en yoğun yaşadıkları ülkeler olmalarıdır.
Çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak, araştırmanın örneklem grubunda yer alan 40 katılımcıdan elde edilen bulgular, sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Çalışmada genel olarak hemşehrilik olgusunun göç sürecinin tüm aşamalarında çoğunlukla pozitif ve zincirleme bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ayrıca hemşehrilik olgusunun ilerleyen süreçte de göç sürecini etkileyen temel faktörlerden biri olacağını göstermektedir. ABSTRACT
Mass migrations from Turkey to Europe started with worker migrations in the 1960s. These first immigrants, who went to return but mostly preferred to stay in the countries they immigrated from, later served as a bridge for their relatives and citizens who wanted to immigrate, and this process has progressed systematically. For this reason, “the hemşehrilik” is an essential factor affecting the migration process today.
The primary purpose of this study is to examine the effects of “the hemşehrilik” during and after the migration process in the context of immigrants from Varto who migrated to Europe. In this context, the main focus of this study is the leading social roles played by citizens in the migration process from Varto to Europe. The study population consists of immigrants of Varto origin living in Germany and France. These two countries are preferred because they are where immigrants from Varto live the most.
The findings obtained from 40 participants in the research sample group were classified and analyzed using semi-instructed interview techniques. In the study, it has been concluded that the phenomenon of “the hemşehrilik” generally has a positive and chain effect at all stages of the migration process. The results obtained from the study also show that the phenomenon of “the hemşehrilik” will be one of the main factors affecting the migration process in the future.
Collections
- Sosyoloji [28]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..