TOZ METALURJİSİ YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN BİYOMALZEMELER TiMoNi ALAŞIMLARININ MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Özet
ÖZET
Bu çalışmamızda TixMo6Ni alaşımlarının toz metalurjisi usulüyle üretimi ve mikroyapı hususlarının araştırılması üzerine çalışılmıştır. Ana matris olarak 154 μm boyutunda titanyum tozuna ağırlıkça %6 oranında 44 μm boyutunda nikel ve %1, %3, %5, %8, %10 oranında 150 μm boyutlu molibden eklenmiştir. Homojen bir karışım haline getirlen tozlar 520 MPa basınçla tek yönlü olarak soğuk preslenmiştir. Bir kalıba sokulan tozlar 1200, 1225, 1250, 1275 ve 1300 oC’de yüksek saflıktaki (%99,9) argon atmosferinde sinterlenmiştir. Arşimet prensibinin sinterlenen numunelere uygulanması ile en yüksek yoğunluk değerlerini 1250 oC'de sinterlenen numunelerde elde ettiğimiz için numuneler bu sinterleme sıcaklığında mekanik ve metalografik olarak işlem görmüştür.
Üretilen numunelerin metalografik analizleri olan XRD (X-ışınları difraksiyon tahlili), optik mikroskop, SEM (taramalı elektron mikroskobu) ve EDS (enerji çözülme spektrometresi) incelemeleri mikroyapısal olarak analiz edilmişlerdir. Ayrıca mekanik incelemeleri; yoğunluk ve mikrosertlik deneyleri gerçekleştirilerek özellikleri belirlenmiştir. SEM görüntüleri, bağıl yoğunluk ve XRD analiz sonuçları incelendiğinde artan Mo oranına bağlı olarak tane boyutunun ve gözeneklerin arttığı görülmektedir. Bu durum artan Mo oranıyla beraber mukavemet ve yoğunluktaki düşüşü de desteklemektedir. ABSTRACT
In this study, due to the production of TixMo6Ni alloys by powder metallurgy method and its microstructure. In the model with a size of 154 μm, 6% by weight of molybdenum in 44 μm and 1%, 3%, 5%, 8%, 10% in 150 μm size is added as the main matrix. Powders with a homogeneous traffic were cold pressurized unidirectionally at a pressure of 520 MPa. The powders inserted into a mold were sintered at 1200, 1225, 1250, 1275 and 1300 oC in a high purity (99.9%) argon atmosphere. On the samples related to this sintering from mechanical and metallographic materials for old production in products used at the highest value 1250 oC with the Archimedean principle applied to sintered products.
The metallographic analyzes of the produced samples, XRD (X-ray diffraction analysis), optical microwave, SEM (scanning electron microscopy) and EDS examinations were made microstructural. In addition, mechanical examinations; demonstrations, demonstrations of microhardness and performing experiments. It is seen that the tannin and its description are related to a drawing in the form of SEM drawing, relational player and XRD analysis. This also supports the support in strength and durability with the increased Mo ratio.
Koleksiyonlar
- Makine Mühendisliği [18]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..