EFFECT OF DIETARY JERUSALEM ARTICHOKE AND CHICORY SUPPLEMENTATION ON PERFORMANCE, SERUM CHOLESTEROL LEVEL AND GUT MICROFLORA OF JAPANESE QUAIL (COUTRNIX JAPONICA)
Özet
ÖZET
Bu çalışma, bir prebiyotik kaynağı olarak rasyona %1 ve %0,5 seviyesinde yer elması ve
hindibaba bitkisinin bıldırcınların büyüme performansı, karkas özellikleri,kolestrol
içeriği ve barsak florası üzerine etkisini belirlemek içinyapılmıştır. Toplam 225 adet
günlük bıldırcın civcivleri şansa bağlı olarak 3 tekerrülü 5 muamele grubuna şansa bağlı
olarak dağıtılmıştır. Deneme, control (T1, katkı maddesi içermeyen), % 0,5 Yerelması
elması içeren (T2), %1 Yerelması içeren(T3), %0,5 Hindibaba içeren (T4) ve%1
Hindibaba içeren (T5)gruplarından oluşmuştur. Hayvanların yemleme ve sulamaları 6
haftalık deneme süresince adlibitum olarak yapılmıştır. Bıldırcın rasyonuna prebiyotik
kaynağı olarak Yerelması ve Hindibaba eklenmesi bıldırcınları 6 hafta sonu canlı ağırlık,
canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve karkas kalitesi üzerine
istatistiki olarak herhangi bir etkisinin olmadığını gözlenmiştir (P>0,05). Ayrıca, bakteri
sayıları ve kolesterol içeriği her iki prebiyotikten de etkilenmemiştir. Bununla birlikte,
göğüs eti rengi, besleyici prebiyotiklerin kullanımından etkilenmiştir. T3 ve T4
gruplarında kaydedilen et rengien iyi sonucu vermiştir. Dişi bıldırcınların etlerindeki
parlaklık (L *) değeri, %1Yerelması ve %0,5 Hindibaba gruplarında, %0,5 Yerelması,
%1 Hindibaba ve control grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (P<0,05). Genel olarak,
her iki prebiyotik tipinin farklı düzeylerde bıldırcın rasyonuna katılmasının üretim
performansını olumlu etkilemediği, buna karşılık et rengini iyileştirebileceği sonucuna
varılmıştır. ABSTRACT
In this study Jerusalem artichoke tubers and Chicory powder as a source of prebiotics at
0.5% and 1% levels were supplemented to determine the growth performance, carcass
characteristics and cholesterol content in quail chicks. An experiment of 42 days was
conducted with a flock of 225 one-day old chicks, were used in a completely randomized
design (CRD with 5 treatments and 3 replicates). Treatments were control no additive
(T1), T2 containing 0.5% Jerusalem artichoke, T3 containing 1% Jerusalem artichoke, T4
containing 0.5% Chicory and T5 containing 1% of Chicory. All chicks had free access to
feed and water ad libitum during the 6-wk experiment. The results showed the both type
of dietary prebiotic supplementations had no effect on the live body weight, weight gain,
feed intake, feed conversion ratio and carcass quality at the end of the experiment. Also,
the bacterial counts and cholesterol content had no affected by both type of prebiotics.
While, the breast meat colour affected by using the dietary prebiotics. The best result of
meat colour recorded for the T3 and T4. The colour lightness (L* value) of the female
was increased in 1% of Jerusalem artichoke and 0.5% of Chicory supplementations
compared with 0.5% Jerusalem artichoke, 1% of Chicory and control group. Overall, it
was concluded that different level (0.5 and 1%) of both type of prebiotics cannot
positively affect production performance, while, can improve the colour of meat.
Koleksiyonlar
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..