THE USE OF AQUEOUS 1-METHYLCYCLOPROPENE (1-MCP) IN PACKAGED CUCUMBERS (Cucumis sativus L.)
Abstract
ABSTRACT The objective of the present study was to investigate the effects of Modified Atmosphere Packaging (MAP) and aqueous and gaseous 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatments on post-harvest life and quality of cucumber. The study was conducted in the postharvest laboratory of Horticultural Department of Bingol University during 2016. ‘Erdemli F1’ cucumber variety obtained from a greenhouse farmer in Mersin and was used in the present study. Cucumbers were washed with tap water prior to the experiment, and distributed into four lots: the first one was for the control, the second one for MAP, the third one for aqueous 1-MCP and the fourth one for gaseous 1-MCP applications and stored at 23 ± 1 °C for 10 days. For the MAP application, a LPDE-type packaging material was used and for 1-MCP application, Sensy Fresh powder (active ingredient 3.3. % 1-MCP; Agrobest, Izmir) was used. After treatments control, aqueous 1-MCP and gaseous 1-MCP-treated fruits were placed into the PET boxes. Samples of fruits were then tested periodically to note the changes in quality as determined by visual observation, weight loss, firmness, color, gas composition (O2, CO2, and N2), SSC, PH, titratable acidity (TA), chlorophyll content, and decay during the storage time. The overall results indicated that neither gaseous nor aqueous 1-MCP application extent shelf life of cucumbers stored at 23 ± 1 °C for 10 days. MAP application was however found to be having adverse effects on the shelf life of cucumbers. ÖZET Bu çalışmanın amacı hıyar meyvelerinin hasat sonu ömrü ve kalitesi üzerine modifiye atmosfer paketleme (MAP), sıvı ve gaz 1-metilsikloprepen (1-MCP) uygulamalarının etkileri araştırılırmıştır. Çalışma Bingöl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Hasat Sonu Laboratuvarı’nda 2016 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ‘Erdemli F1’ hıyar meyvesi kullanılmış olup, meyveler Mersin’deki bir sera üreticisinden temin edilmiştir. Meyveler uygulamalar öncesi çeşme suyu ile yıkanmış ve daha sonra 4 gruba ayrılmıştır: Birinci grup kontrol, ikinci grup MAP, üçüncü grup sıvı 1-MCP ve dördüncü grup gaz meyvelerini oluşturmuştur. Meyveler uygulamalar sonrası 10 gün süre ile 23 ± 1 °C’de muhafaza edilmiştir. MAP uygulaması için bir LPDE tipi paketleme materyali, 1-MCP uygulamaları için Sensy Fresh Tozu (aktif bileşen % 3,3 1-MCP; Agroberst Firması, İzmir) kullanılmıştır. Meyve örneklerinde depolama boyunca kalite değişimleri, görsel gözlemeler, ağırlık kaybı, sertlik kaybı, paket gaz içeriği (O2, CO2, and N2), SEK, pH, titre edilebilir asit, klorofil içeriği ve çürüme oranı ile gözlemlenmiştir. Sonuçlar 10 gün süre ile 23 ± 1 °C’de hıyar meyvelerinin raf ömrüne sıvı veya gaz 1-MCP uygulamasının bir katkı sağlamadığını ortaya koymuştur. Ayrıca MAP uygulamasının hıyar meyvelerinin raf ömrü üzerine olumsuz etkide bulunduğunu ortaya koymuştur.
Collections
- Bahçe Bitkileri [29]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..