HAKKARİ’DEN TOPLANAN ÇÖLEMERİK AHLATININ (Pyrus hakkiarica Browicz.) BAZI BİYOKİMYASAL DEĞERLERİNİN TESPİT EDİLMESİ
Özet
ÖZET
Çölemerik ahlatı (Pyrus hakkiarica) Rosaceae familyasından Pyrus cinsi mensubudur. Pyrus cinsinin 22 türü olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Çölemerik ahlatı ise Türkiye endemiği olan Pyrus hakkiarica’dır. Ülkemizde özellikle Hakkari ve çevresinde yaz mevsiminde severek tüketilen bir meyvedir. Besleyici özelliklerinden temel element düzeyleri ve antioksidan etkisiincelenmiştir. Element düzeyleri ICP-MS cihazı ile analiz edilmiş, Na:200595,55 ppb, Mg:177410,39 ppb, K:2311755,45 ppb, Ca: 348756,55 ppb, Mn:1329,79 ppb, Fe:5557,61 ppb, Co:21,45 ppb, Cu:1242,81 ppb, Zn ve Se tespit edilememiştir. Antioksidan testleri olarak toplam fenol içeriği: 37,49±3,37 mg Gallik asit g-1, toplam flavonoid içeriği: 10,25±1,80 mg kuercetin g-1, toplam antioksidan kapasite: 161,53±8,83mM askorbik asit g-1, DPPH: 47,32±2,16 %İnhibisyon olarak tespit edilmiştir. Element ve antioksidan değerleri bir meyve açısından yeterli olduğu gözlenmiştir. ABSTRACT
Çölemerik ahlat (Pyrus hakkiarica) is a member of the Pyrus genus from the Rosaceae family. It is generally accepted that the genus Pyrus has 22 species. On the other hand, çelemerik berry is Pyrus hakkiarica, which is endemic to Turkey. It is a fruit that is consumed fondly in our country, especially in Hakkari and its surroundings, during the summer season. Basic element levels and antioxidant effects of nutritional properties were investigated. Element levels were analyzed by ICP-MS device and Na:200595.55 ppb, Mg:177410.39 ppb, K:2311755.45 ppb, Ca: 348756.55 ppb, Mn: 1329.79 ppb, Fe: 5557.61 ppb, Co: 21.45 ppb, Cu: 1242.81 ppb, Zn and Se could not be detected. As antioxidant tests, total phenol content: 37.49±3.37 mg Gallic acid g-1, total flavonoid content: 10.25±1.80 mg quercetin g-1, total antioxidant capacity: 161.53±8.83 mM ascorbic acid g-1, DPPH: 47.32±2.16%Inhibition was determined. Element and antioxidant values were observed to be sufficient for a fresh fruit.
Koleksiyonlar
- Kimya [51]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..