• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Kimya
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Kimya
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

HAKKARİ’DEN TOPLANAN ÇÖLEMERİK AHLATININ (Pyrus hakkiarica Browicz.) BAZI BİYOKİMYASAL DEĞERLERİNİN TESPİT EDİLMESİ

Thumbnail
Göster/Aç
çölemerik ahlatı tez MEHMET ŞİRİN ŞENKUL.pdf (1.603Mb)
Tarih
2022
Yazar
ŞENKUL, MEHMET ŞİRİN
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
ÖZET Çölemerik ahlatı (Pyrus hakkiarica) Rosaceae familyasından Pyrus cinsi mensubudur. Pyrus cinsinin 22 türü olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Çölemerik ahlatı ise Türkiye endemiği olan Pyrus hakkiarica’dır. Ülkemizde özellikle Hakkari ve çevresinde yaz mevsiminde severek tüketilen bir meyvedir. Besleyici özelliklerinden temel element düzeyleri ve antioksidan etkisiincelenmiştir. Element düzeyleri ICP-MS cihazı ile analiz edilmiş, Na:200595,55 ppb, Mg:177410,39 ppb, K:2311755,45 ppb, Ca: 348756,55 ppb, Mn:1329,79 ppb, Fe:5557,61 ppb, Co:21,45 ppb, Cu:1242,81 ppb, Zn ve Se tespit edilememiştir. Antioksidan testleri olarak toplam fenol içeriği: 37,49±3,37 mg Gallik asit g-1, toplam flavonoid içeriği: 10,25±1,80 mg kuercetin g-1, toplam antioksidan kapasite: 161,53±8,83mM askorbik asit g-1, DPPH: 47,32±2,16 %İnhibisyon olarak tespit edilmiştir. Element ve antioksidan değerleri bir meyve açısından yeterli olduğu gözlenmiştir.
 
ABSTRACT Çölemerik ahlat (Pyrus hakkiarica) is a member of the Pyrus genus from the Rosaceae family. It is generally accepted that the genus Pyrus has 22 species. On the other hand, çelemerik berry is Pyrus hakkiarica, which is endemic to Turkey. It is a fruit that is consumed fondly in our country, especially in Hakkari and its surroundings, during the summer season. Basic element levels and antioxidant effects of nutritional properties were investigated. Element levels were analyzed by ICP-MS device and Na:200595.55 ppb, Mg:177410.39 ppb, K:2311755.45 ppb, Ca: 348756.55 ppb, Mn: 1329.79 ppb, Fe: 5557.61 ppb, Co: 21.45 ppb, Cu: 1242.81 ppb, Zn and Se could not be detected. As antioxidant tests, total phenol content: 37.49±3.37 mg Gallic acid g-1, total flavonoid content: 10.25±1.80 mg quercetin g-1, total antioxidant capacity: 161.53±8.83 mM ascorbic acid g-1, DPPH: 47.32±2.16%Inhibition was determined. Element and antioxidant values were observed to be sufficient for a fresh fruit.
 
Bağlantı
http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5449
Koleksiyonlar
  • Kimya [56]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy TypeBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy Type

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV