dc.contributor.advisor | Doç. Dr. Cemil AYDOĞAN | en_US |
dc.contributor.author | KIRKAN, ERTUĞ | |
dc.date.accessioned | 2023-01-13T08:37:11Z | |
dc.date.available | 2023-01-13T08:37:11Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5354 | |
dc.description.abstract | ÖZET
Gıdalarda amino asit içeriğinin belirlenmesi, ilgili gıdanın kalitesi ve orijini bağlamında önemli bilgi vermektedir. Bu çalışmada balda amino asit analizi için yeni bir HILIC- HPLC-UV metodu geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Geliştirilen metot LC-HRMS analizleri ve Dansil Klorid türevlendirme çalışmalarını içermektedir. 6 farklı bölgeden (Genç, Solhan, Kiğı, Karlıova, Bingöl Merkez, Yedisu) elde edilen bal numunelerindeki amino asit içeriği ilgili metot uygulanarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada analizi yapılan balların L-Triptofan, L-Fenilalanin ve L-Tirozin miktarları tespit edilmiştir. Bazı L-Prolin ve L-Histidin gibi aromatik olmayan amino asitlerin türevlendirilmesi ve gerçek numunede analiz çalışmaları yapılmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT
The determination of amino acid content in foods provides significant information about the quality and origin of relevant food. In this study, a novel method based on HILIC- HPLC-UV for the analysis of amino acids in honey was developed and validated. The method included the analysis of LC-HRMS and precolumn derivatization with dansyle chloride. 6 different honey samples from Bingöl province including (Genç, Solhan, Kiğı, Karlıova, Bingöl, Yedisu) were successfully analyzed using the developed HILIC method. L-Tryptophan, L-Phenylalanine and L-Tyrosine were determined. In addition, some non-aromatic amino acid derivatization studies including L-proline, L-histidine were also performed along with the analyses of them in real honey samples. | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | test | en_US |
dc.subject | HPLC, HILIC, prolin, bal, amino asit. xi | en_US |
dc.subject | test 2 | en_US |
dc.subject | HPLC, HILIC, proline, honey, amino acid. | en_US |
dc.title | BİNGÖL ÇEVRESİNDE ÜRETİLEN BALLARIN AMİNO ASİT İÇERİĞİNİN HİDROFİLİK ETKİLEŞİM KROMATOGRAFİSİ TEKNİĞİ İLE BELİRLENMESİ | en_US |
dc.title.alternative | THE DETERMINATION OF AMINO ACID CONTENTS IN HONEY SAMPLES FROM BİNGOL PROVINCE BY USING HYDROPHILIC INTERACTION CHROMATOGRAPHY TECHNIQUE | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Chemistry | en_US |