SICAKLIK STRESİNE MARUZ KALAN JAPON BILDIRCINLARINDA PROBİYOTİK KULLANIMININ BÜYÜME GELİŞME VE BAZI KAN PARAMETRELERİNE OLAN ETKİSİ
Özet
ÖZET
Bu çalışma, karma yemlere ilave edilen farklı oranlarda (%0,5 ve %1) probiyotik katkısının Japon bıldırcınlarının büyüme, gelişme, yumurta verim özellikleri ve kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede 56 günlük yaşta 150 adet Japon bıldırcını kullanılmıştır. Araştırmada canlı ağırlık, günlük yem tüketimi, haftalık yem tüketimi, haftalık yumurta verimi, ortalama yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, yumurta kabuk kalınlığı, yumurta kabuk ağırlığı, yumurta sarı ağırlığı, yumurta sarı renk ölçüm değerleri, ak indeksi, şekil indeksi, haugh birimi değerleri ve kan parametreleri incelenmiştir.
Deneme sonucuna göre; sıcak stresin maruz bırakılan Japon bıldırcınlarının rasyonlarına ilave edilen probiyotik kullanımının canlı ağırlık, günlük ve haftalık yem tüketimleri, haftalık yumurta verimi, yumurta ağırlıkları, yemden yararlanma oranları, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, yumurta sarı ağırlığı, yumurta sarı renk değerleri, yumurta ak indeksi değerleri ve kan parametrelerinden klor, total protein ve MDA değerlerini önemli ve çok önemli derecede etkilediği belirlenmiştir.
Buna karşın, yumurta şekil indeksi, haugh birimi, kan parametrelerinden glikoz, kolestrol LDL-C, sodyum, ALT, LDH ve magnezyum değerleri üzerine farklı oranlarda kullanılan probiyotik katkısının herhangi etkisinin olmadığı ve istatistiksel olarak bir farkın oluşmadığı belirlenmiştir. ABSTRACT
This study was carried out to determine the effect of different amounts of probiotic amounts (%0,5 ve %1) added to diets on growth, development and blood parameters of Japanese quails. In this study, 150 Japanese quails were used in 56 days of agein this study, live weight, daily feed consumption, weekly feed consumption, weekly egg production were examined average egg weight, feed utilization rate, egg shell thickness, egg shell weight, egg yellow weight, yellow color measurement values of eggs, egg white index, egg shape index, haugh unit values and blood parameters were examined.
According to the results of the trial; it has been determined significantly effected on live weight of probiotic use, daily and weekly feed consumption, weekly egg yield, egg weights, feed conversion ratio, shell thickness, shell weight, egg yellow weight, egg yellow color values, egg white index values and blood parameters, chlorine values, total protein MDA values.
On the other hand, it has been determined that probiotic additives used in different proportions on egg shape index, haugh unit, blood parameters albumin, glucose, cholesterol, LDL-C, sodium, ALT, LDH, magnesium values did not have any effect and there was no statistical different.
Koleksiyonlar
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..