dc.contributor.advisor | Söğüt, Bünyamin | en_US |
dc.contributor.author | Khdr, Heidar Hassan | |
dc.date.accessioned | 2021-11-15T12:09:59Z | |
dc.date.available | 2021-11-15T12:09:59Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5266 | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to figure out the effect of different level of peppermint and ginger supplementation on broiler performance and blood parameter. In this study Peppermint and Ginger root powder as a source of prebiotic at the level of 0.5% and 1% were supplemented to determine the growth performance, carcass characteristics and blood characterize in broiler chicks. An experiment of 42 days was conducted with a flock of 225 one-day-old chicks. The birds were divided into 5 treatment groups with 3 replication by completely randomized design. The groups were controlled with no additive (T1), the second group (T2) contained 0.5% Peppermint, the third group (T3) contained 1% Peppermint, the fourth group (T4 contained 0.5% Ginger and the fifth group (T5) contained 1% of Ginger. All chicks had free access to feed and water adlibitum during the 6-wk of the experiment. The results showed the both types of dietary prebiotic supplementations had no effect on the live body weight except the first, second and third weeks, and feed intake, feed conversion ratio with no effect except the third and fifth weeks, and carcass characterize at the end of the experiment with no effect except the dressing percentage and liver in male. Also, the blood characterizes content (cholesterol and total protein) were affected by both types of prebiotics. While the best result of dressing percentage recorded in T4 and T5. Overall, it was concluded that different level of the both type of prebiotics cannot positively effect on production performance, while it can improve the cholesterol and total protein. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı broiler rasyonlarına %0,5 ve % 1 seviyelerinde prebiyotik kaynağı olarak nane yaprağı ve zencefil kökü eklenmesinin büyüme performansı, karkas özellikleri ve kan parametreleri üzerine etkisini belirlemektir. Toplam 225 adet günlük civcivler, 5 gruba 3 tekerrürlü olacak şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmışlardır. Gruplar, katkı maddesi içermeyen control (T1), % 0,5 Nane ihtiva eden T2, % 1 Nane içeren T3, % 0,5 Zencefil içeren T4 ve % 1 Zencefil içeren T5 şeklindeydi. Her civcive, 6 haftalık deneme süresince yem ve suya serbestçe erişebilecek imkanlar sağlandı. Yeme eklenen her iki tip prebiyotik takviyesinin birinci, ikinci ve üçüncü haftalar haricinde canlı vücut ağırlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ve üçüncü ve beşinci haftalar haricinde yem tüketimi, yem dönüşüm oranının etkisini göstermediği ancak deneme sonunda karkas kalitesi etkili olduğu görülmüştür. Muamele erkeklerde karkas yüzdesi ve karaciğer dışında bir etki göstermemiştir. Ayrıca, her iki prebiyotik de kan kolestrol ve toplam protein üzerine etkili olmuştur. En iyi karkas oranı T4 ve T5 gruplarında elde edlilmiştir. Genel olarak, farklı düzeylerdeki her iki prebiyotik üretim performansını olumlu yönde etkileyemediği, buna karşılık kolestrolü ve total proteini iyileştirebileceği sonucuna varılmıştır. | en_US |
dc.language.iso | English | en_US |
dc.publisher | Bingol University, Institute of Sciences | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Broiler | en_US |
dc.subject | peppermint | en_US |
dc.subject | ginger | en_US |
dc.subject | fattening persormance | en_US |
dc.subject | blood parameters | en_US |
dc.subject | nane | en_US |
dc.subject | zencefil | en_US |
dc.subject | büyüme performansı | en_US |
dc.subject | kan parametresi | en_US |
dc.title | Impact of different level peppermint and ginger supplementation on broiler performance and blood parameter | en_US |
dc.title.alternative | Broyler rasyonuna farklı düzey biberya ve zencefil ilavesinin büyüme performansı ve kan parametresi üzerine etkisi | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Animal Science | en_US |