Bazı pamuk çeşit adaylarının verticillium solgunluk hastalığı etmeni (Verticillium dahliae Kleb.)'ne karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
Abstract
Pamuk bitkisinde en önemli hastalık Verticillium dahliae Kleb. etmeninin neden olduğu solgunluk hastalığıdır. Verticillium solgunluk hastalığına karşı etkin bir mücadele yöntemi olmadığından hastalığa karşı mücadelede dayanıklı çeşit kullanımı önerilmektedir. Bu çalışma, Büyük Menderes Havzasında bazı pamuk çeşit adaylarının Verticillium solgunluğuna karşı reaksiyonlarını belirlemek amacıyla Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü deneme tarlasında ve iklim odasında yürütülmüştür. Bu amaçla, öncelikle 11 pamuk çeşit ve çeşit adayının iklim odasında saksı denemeleri ile V. dahliae’nın yaprak döken (PYDV6) ve yaprak dökmeyen (Vd11) izolatlarına karşı duyarlılıkları saptanmıştır. Tarla denemesi solgunluk hastalığı ile doğal olarak bulaşık olan tarlada, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Ayrıca denemede kütlü pamuk verimi, lif inceliği, lif uzunluğu ve lif kopma dayanıklılığı gibi özellikler de saptanmıştır. Çalışmada, en tolerant genotip Carmen bulunmuş ve bunu 83, 116, 292 ve 109 çeşit adayları izlemiştir. En duyarlı genotip Çukurova 1518 bulunurken, bunu 255 çeşit adayı izlemiştir. Kütlü pamuk verimi yönünden Carmen, 292, 116, 83, BA 308 ve 109 genotipleri diğer çeşit adaylarından daha verimli bulunurken, Carmen, 83 ve 116 genotiplerinin en iyi lif kalite değerlerine sahip olduğu görülmüştür.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..