dc.description.abstract | Yurdumuzda doğal çayır ve meraların üretim kapasitelerinin
düşmesi yamada diğer önemli yem
kaynağı olan yem bitkileri tarımı da gelişmemiş,
yetersiz bir düzeyde kalmıştır. Bugün için Tarman'ın, Hititler
devrinden bu yana yetiştirildiğini bildirdiği, yonca, korunga,
adi fiğ ve burçak gibi geleneksel yem bitkilerinin tarımı
yapılmaktadır. Yem bitkileri ekim alam konusunda da güvenilir
istatistikler bulunmamaktadır. İllere göre ekim alam,
çok fazla değişiklikler göstermektedir.
Yem bitkilerinin toplam ekim alam yıldan yıla genişleme
eğilimi göstermekle birlikte, artış hızı oldukça
yavaştır. Bu bitkiler içerisinde en geniş
ekim alanına sahip olan fiğ ve yoncanın
ekim alam düzenli olarak artmaktadır. Korunga
ekim alanının dalgalanma göstermesine
karşılık, burçak ekim alanı giderek azalmaktadır.
Ülkemizde yem bitkileri kültürünün
bugünkü durumunu daha iyiye
götürebilmek için, yem bitkileri
yetiştiriciliğinin teknik esaslarının
iyi bilinmesi ve bunların uygulamaya
geçirilmesi gerekmektedir. | tr_TR |