Çayır mera yem bitkilerinin bugünkü durumu, sorunları ve geliştirilme olanakları
Abstract
ister petrol, ister
kömür ve diğer enerji
şekilleri yanında,en çok
enerji tüketen; insanlarına
en bol miktarda
hayvansal protein
sağlayabilen ülkeler
bugün teknolojisi ve
ekonomisi en gelişmiş olan ülkeler sınıfına
girmektedir.
Ülkemiz gıda üretimi bakımından
aslında kendi kendine yeterli olabilen
ülkeler arasında ilk 10'a giren bir ülkedir.
Ancak tüketilen gıda maddeleri içerisinde
hayvansal protein oranı göz önüne
alınırsa, hayvansal protein tüketimimiz
oldukça düşük düzeyde kalmaktadır.
ülkemizde günde kişi başına 82,4
gram protein tüketimi ile dünya
ortalamasından 69,2 gramdan daha fazla
protein tüketilmektedir. Ancak bu
proteinin %75'i bitkisel kaynaklı gıda
maddelerinden sağlanmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilmekte olan hayvanların
kaba yem gereksinimi bugün için genel
olarak doğal çayır meralardan, tarla tarımı
içerisinde yetiştirilen, sınırlı miktarlardaki
yembitkilerinden karşılanmaktadır.
Uzun zamandan beri yapılan
çalışmalarla tarla toprakları üzerinde yem
bitkileri yetiştiriciliği toplam tarla
topraklarının ancak %1-2'sini kapsar bir
düzeye çıkarılabilmiştir. Halbuki bu oran
ileri tarım ülkelerinde %10'nun altına
düşmemektedir.
Bugün hayvancılığımızın en temel ve
başta gelen sorunlarından birisi olan yem
sorunu, ister yerli isterse üstün genetik
potansiyele sahip yabancı türlere ve
onların melezlerine en ucuz fakat bol ve
kaliteli yem sağlamakla çözümlenebilir.
Bunun içinde tarla toprakları içerisinde
yembitkileri tarımına fazla önem vermekle
birlikte var olan çayır meraların daha iyi
bir şekilde tekniğine uygun olarak
kullanılmasını gerçekleştirmek gerekir.
Bugün için en güvenilir çayır mera
alanlarını gösteren istatistikler Toprak-
Su işleri tarafından yayınlanmıştır. Bu
istatistiklere göre yurdumuzda yaklaşık
8-9 milyon hektar mera 300.000 hektar
çayır alanı ile en fazla çayır mera varlığına
Doğu Anadolu bölgesi sahiptir. Mera
alanı olarak Akdeniz bölgesi yaklaşık 1
milyon hektarlık bir alanda 5. sırayı
almasına karşın çayır alanı yönünden
sondan 2. sırayı almaktadır. Genellikle
1-1.5 milyon hektarlık Akdeniz bölgesi
meralarının büyük bir kesimini de yörenin
doğal florasını oluşturan genellikle çalı
türü vejetasyondan ibaret makilikler
kaplamaktadır. Akdeniz bölgesi içinde yer alan ve
Adana, Mersin, Hatay illerini kapsayan
Çukurova bölgesinde çayır mera alanları
126.689 hektarlık bir alan kaplamaktadır.
Aşırı ve düzensiz otlatmanın hüküm
sürdüğü meralarımızın büyük çoğunluğunda
toprak yüzeyinin sadece %10-
%20 gibi düşük oranlarda bitkiyle kaplı
durumda olması, topraklarımızın erozyonla
kolayca aşınmasına yol açmaktadır.
Özellikle bitki örtüsü seyrekleşmiş yamaç
meralarda toprağın devamlı erozyonla
aşınması sonucu, birçok yerde ana
kayanın ortaya çıkmasına ve topraklarımızın
giderek verimsizleşmesine neden
olmaktadır.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..