dc.description.abstract | Bu araştırma, Bingöl ili, Yedisu ilçesi, Karapolat köyünde doğal bir meranın üç farklı
yöneyinin verim ve kalite açısından birbirleriyle karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür.
Kuru ot verimi, mera yöneylerine bağlı olarak 258.0 kg/da ile 325.3 kg/da arasında değişmiş
ve mera yöneylerinin kuru ot verimi açısından istatistiksel olarak önemli derecede farlılık
gösterdiği saptanmıştır. Ağırlığa göre botanik kompozisyonun %35.7'sini buğdaygiller,
%17.5'ini baklagiller, %46.8'ini diğer familya bitkilerinin oluşturduğu, doğu yöneyinde
buğdaygillerin (%38.0), güney yöneyinde ise baklagillerin ve diğer familya bitkilerin baskın
olduğu saptanmıştır. Mera kuru otunun ham protein oranının en yüksek güney (%10.1)
yöneyde, en düşük ise batı (%7.6) yöneyde olduğu belirlenmiştir. Ham protein verimi, mera
yöneylerine bağlı olarak 19.8 kg/da ile 33.0 kg/da arasında değişmiştir. | tr_TR |