Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat Köyü merasının verim ve kalite özelliklerinin saptanması
Abstract
Bu araştırma, Bingöl ili, Yedisu ilçesi, Karapolat köyünde doğal bir meranın üç farklı
yöneyinin verim ve kalite açısından birbirleriyle karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür.
Kuru ot verimi, mera yöneylerine bağlı olarak 258.0 kg/da ile 325.3 kg/da arasında değişmiş
ve mera yöneylerinin kuru ot verimi açısından istatistiksel olarak önemli derecede farlılık
gösterdiği saptanmıştır. Ağırlığa göre botanik kompozisyonun %35.7'sini buğdaygiller,
%17.5'ini baklagiller, %46.8'ini diğer familya bitkilerinin oluşturduğu, doğu yöneyinde
buğdaygillerin (%38.0), güney yöneyinde ise baklagillerin ve diğer familya bitkilerin baskın
olduğu saptanmıştır. Mera kuru otunun ham protein oranının en yüksek güney (%10.1)
yöneyde, en düşük ise batı (%7.6) yöneyde olduğu belirlenmiştir. Ham protein verimi, mera
yöneylerine bağlı olarak 19.8 kg/da ile 33.0 kg/da arasında değişmiştir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..