Bazı tritikale çeşit ve hatlarının ot verimleri ve ot kaliteleri üzerinde araştırma
View/ Open
Date
2011Author
Kaplan, Mahmut
Kökten, Kağan
Akçura, Mevlüt
Bakoğlu, Adil
Kavurmacı, Zühal
Metadata
Show full item recordAbstract
Araştırma Bingöl koşullarında 2009-2010 yetiştirme sezonunda bir yıl süre ile
üç tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine göre yapılmıştır. Denemede 10
tritikale genotipi kullanılmıştır. Tritikale örnekleri süt olum-hamur olum döneminde
biçilerek verimler belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Araştırmada yeşil ot
verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, protein verimi, ADF, NDF ve Kül özellikleri
incelenmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre; ham protein oranı %6.93-10.67, ADF oranı %31.73-
36.53, NDF oranı %40.07-49.27, kül oranı %3.87-5.83, yeşil ot verimi 2272.50-3300.00
kg/da, kuru ot verimi 836.37-1364.70 kg/da ve protein verimi 67.59-114.15 kg/da
arasında değişmiştir. Araştırma bulgularına göre; protein verimi yüksek olan Melez
2001 ve Mikham çeşitlerinin tarımı önerilmektedir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..