Çukurova kıraç koşullarında karışım oranının iran üçgülü (Trifolium resupinatum L.) + biryıllık çim (Lolium Multiflorum LAM) karışımında ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma
View/ Open
Date
2005Author
Hatipoğlu, Rüştü
Kökten, Kağan
Atış, İbrahim
Kutluay, Bülent
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu araştırma, İran üçgülü+ biryıllık çim karışımında karışım oranının ot verimi ve ot kalitesine etkisinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ilgili tarla denemeleri, 2001-2004 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin kıraç koşullardaki arazisinde üç tekrarlamalı tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak sürdürülmüştür. Denemelerde, Iran üçgülü ve biryıllık çim saf ekimleri ile % 80 İran üçgülü+ % 20 biryıllık çim, % 60 Iran üçgülü+ % 40 biryıllık çim, % 40 İran üçgülü+ % 60 biryıllık çim, % 20 Iran üçgülü+ % 80 biryıllık çim karışımlarının yaş ot, kuru ot ve ham protein verimi ile kuru ot veriminde Iran üçgülü oranı incelenmiştir. Üç yıllık araştırma bulguları, karışımların incelenen özelliklerinin yıldan yıla önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Üç yıllık ortalama değerlere göre, karışımlar saf Iran üçgülünden istatistiksel olarak farklı olmayan, ancak saf biryıllık çimden daha yüksek kuru ot verimi vermişlerdir. Saf Iran üçgülü karışımlar ve saf biryıllık çime göre daha yüksek ham protein verimi vermiştir. Karışımlarda, İran üçgülünün ekimdeki oranı azaldıkça karışımın ot verimine katılma oranı azalmıştır. Araştırma sonuçlarına dayanılarak, Iran üçgülü+ biryıllık çim karışımlarının stabil ve ekonomik verim alınabilmesi için bölgenin taban ve sulanabilir koşullarında yetiştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..