Çukurova kıraç koşullarında ekim sıklığı ve karışım oranının fiğ + tritikale karışımında ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma
Göster/ Aç
Tarih
2003Yazar
Kökten, Kağan
Çeliktaş, Nafiz
Atış, İbrahim
Hatipoğlu, Rüştü
Tükel, Tuncay
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırma, Çukurova kıraç koşullarında yetiştirilecek fığ+tritikale karışımında ekim sıklığı ve karışım oranının ot
verimi ve kalitesine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür.
Araştırma ile ilgili tarla denemeleri. 2000-2002 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma
Uygulama Çiftliğinin kıraç koşullardaki arazisinde sürdürülmüştür. Araştırmada, beş farklı ekim sıklığı (250, 300, 350, 400,
450 tohum/m2) ve beş farklı karışım oranının (Saf fiğ, %75 fîğ+%25 tritikale, %50 fığ+%50 tritikaie, %25 fığ+%75 tritikale,
saf tritikale) kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, karışımların oransal verim toplamı değerleri ve ham protein verimine etkileri
incelenmiştir. Tarla denemeleri, üç tekrarlamalı tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine uygun olarak
planlanmış ve yürütülmüştür. Ana parselleri ekim sıklıkları, alt parselleri ise karışım oranları oluşturmuştur.
Araştırma sonuçları, ekim sıklığı ve karışım oranının kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, karışımlarda oransal verim
toplamı değerleri ve ham protein verimini önemli derecede etkilediğini ve bu etkinin yıllara bağlı olarak değişim gösterdiğini
ortaya koymuştur. Araştırma sonuçlarına dayanarak; Çukurova'nın kıraç koşullan için, kuru ot verimi, karışımın oransal
verim toplamı ve ham protein verimi açısından en uygun fığ+tritikale karışımının 400 tohum/ m2 ekim sıklığında ekilen % 25
fiğ+% 75 tritikale karışımı olduğu sonucuna varılmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/373Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..