Çukurova Bölgesindeki taban bir merada fosforlu gübreleme ve farklı azot dozlarının ot verimi ve kalitesi ile botanik kompozisyona etkileri üzerinde bir araştırma
View/ Open
Date
2001Author
Hatipoğlu, Rüştü
Avcı, Mustafa
Kılıçalp, Numan
Tükel, Tuncay
Kökten, Kağan
Çınar, Selahattin
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu araştırma 1999 v^ 2000 yıllarında Adana ili Ceyhan ilçesi Mustafabeyli Beldesindeki baklagillerin dominant olduğu taban bir
merada yürütülmüştür. .Araştırmada, fosforlu gübreleme ve farklı azot dozlarının meranın verim, ot kalitesi ve botanik kompozisyonuna
etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Üç tekrarlamalı tesadüf hloklan deneme desenine göre yürütülen araştırmada, 10 kj^da PjO; ile kombine
edilen 6 farklı azot dozu (0, 5, 10, 15, 20, 25 kg/da) ve hiç gübre uygulanmayan kontrol uygulaması incelenmiştir.
Araştırmadan eide edilen iki yıllık verilere uygulanan varyans analizi sonuçları; fosfor uygulamasının meranın kuru ot veriminde
çok önemli artışa neden olduğunu, incelenen azot dozlarının yalnızca fosfor uygulamasına göre verimde çok önemli bir farklılık
yaratmadığını göstermiştir. Fosforun valmz başma uygulanması; vejetasyondaki baklagillerin oranmı artırmış, buğdaygillerin oranını ise
azaltmıştır. Fosforla birlikle uygulanan azot dozunun satışı, baklagiller oranmı azaltmış, buğdaygiller «anım ise artırmıştır. Artan azot
dozları kuru maddede ham pnXein içeriğim yalnız fosfor uygulamasına göre azaltmış, kuru maddede NDF (selüloz+lignin+hemiselüloz)
oranlarını artırmıştır.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..