dc.description.abstract | Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan 14 Trifolium
türünde (T. campestre Schreb., T. fragiferum, T. haussknechtii, T. nigrescens, T.
pauciflorum, T. pilulare, T. pratense, T. purpureum, T. repens, T. resupinatum, T.
speciosum, T. spumosum, T. stellatum ve T. tomentosum) kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Trifolium türlerinde ham protein (HP)
değeri ortalama %17.3, kuru ot/yeşil ot (KO/YO) %24.1, asit deterjanda çözünmeyen lif
(ADF) % 35.1, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %40.59, sindirilebilir kuru
madde (SKM) %61.6, kuru madde tüketimi (KMT) 3.4 ve nispi yem değerleri (NYD)
153.3, fosfor (P) % 0.4, potasyum (K) %2.71, kalsiyum (Ca) %1.37 ve magnezyum
(Mg) %0.34 olarak tespit edilmiştir. Türlerin incelenen kalite değerleri oran olarak
sırasıyla, HP %12.3-24.1, KO/YO %10.8-52.2, ADF %23.0-65.1, NDF %11.35-52.1,
SKM %38.2-71.0, KMT %2.30-10.57, NYD %101.7-313.2, P %0.28-0.41, K %1.31-
8.11, Ca %1.14-1.82 ve Mg %0.25-0.94 aralıklarında değişim göstermiştir. Türleri
kalite açısından karşılaştırdığımızda; T. fragiferum DMI (%10.57), RFV (%313.17), P
(%1.01), K (%8.11), Ca (%1.82) ve Mg (%0.94); T. spumosum HP (%24.09); T.
stellatum DM (%52.21); T. resupinatum ADF (%22.99) ve DDM (%70.99); T.
speciosum NDF (%52.10) bakımından en iyi değerleri vermişlerdir. | tr_TR |