Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal alanlarından toplanan bazı üçgül türlerinde (Trifolium spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesi
Date
2011Author
Başbağ, Mehmet
Çaçan, Erdal
Aydın, Ali
Sayar, Mehmet Salih
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan 14 Trifolium
türünde (T. campestre Schreb., T. fragiferum, T. haussknechtii, T. nigrescens, T.
pauciflorum, T. pilulare, T. pratense, T. purpureum, T. repens, T. resupinatum, T.
speciosum, T. spumosum, T. stellatum ve T. tomentosum) kalite özelliklerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Trifolium türlerinde ham protein (HP)
değeri ortalama %17.3, kuru ot/yeşil ot (KO/YO) %24.1, asit deterjanda çözünmeyen lif
(ADF) % 35.1, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %40.59, sindirilebilir kuru
madde (SKM) %61.6, kuru madde tüketimi (KMT) 3.4 ve nispi yem değerleri (NYD)
153.3, fosfor (P) % 0.4, potasyum (K) %2.71, kalsiyum (Ca) %1.37 ve magnezyum
(Mg) %0.34 olarak tespit edilmiştir. Türlerin incelenen kalite değerleri oran olarak
sırasıyla, HP %12.3-24.1, KO/YO %10.8-52.2, ADF %23.0-65.1, NDF %11.35-52.1,
SKM %38.2-71.0, KMT %2.30-10.57, NYD %101.7-313.2, P %0.28-0.41, K %1.31-
8.11, Ca %1.14-1.82 ve Mg %0.25-0.94 aralıklarında değişim göstermiştir. Türleri
kalite açısından karşılaştırdığımızda; T. fragiferum DMI (%10.57), RFV (%313.17), P
(%1.01), K (%8.11), Ca (%1.82) ve Mg (%0.94); T. spumosum HP (%24.09); T.
stellatum DM (%52.21); T. resupinatum ADF (%22.99) ve DDM (%70.99); T.
speciosum NDF (%52.10) bakımından en iyi değerleri vermişlerdir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..