• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal alanlarından toplanan bazı üçgül türlerinde (Trifolium spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesi

Thumbnail
View/Open
Bazı Trifolium Türlerinde Kalite.pdf (385.3Kb)
Date
2011
Author
Başbağ, Mehmet
Çaçan, Erdal
Aydın, Ali
Sayar, Mehmet Salih
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan 14 Trifolium türünde (T. campestre Schreb., T. fragiferum, T. haussknechtii, T. nigrescens, T. pauciflorum, T. pilulare, T. pratense, T. purpureum, T. repens, T. resupinatum, T. speciosum, T. spumosum, T. stellatum ve T. tomentosum) kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Trifolium türlerinde ham protein (HP) değeri ortalama %17.3, kuru ot/yeşil ot (KO/YO) %24.1, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) % 35.1, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %40.59, sindirilebilir kuru madde (SKM) %61.6, kuru madde tüketimi (KMT) 3.4 ve nispi yem değerleri (NYD) 153.3, fosfor (P) % 0.4, potasyum (K) %2.71, kalsiyum (Ca) %1.37 ve magnezyum (Mg) %0.34 olarak tespit edilmiştir. Türlerin incelenen kalite değerleri oran olarak sırasıyla, HP %12.3-24.1, KO/YO %10.8-52.2, ADF %23.0-65.1, NDF %11.35-52.1, SKM %38.2-71.0, KMT %2.30-10.57, NYD %101.7-313.2, P %0.28-0.41, K %1.31- 8.11, Ca %1.14-1.82 ve Mg %0.25-0.94 aralıklarında değişim göstermiştir. Türleri kalite açısından karşılaştırdığımızda; T. fragiferum DMI (%10.57), RFV (%313.17), P (%1.01), K (%8.11), Ca (%1.82) ve Mg (%0.94); T. spumosum HP (%24.09); T. stellatum DM (%52.21); T. resupinatum ADF (%22.99) ve DDM (%70.99); T. speciosum NDF (%52.10) bakımından en iyi değerleri vermişlerdir.
URI
http://hdl.handle.net/11472/229
Collections
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü [86]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV