• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal alanlarından toplanan bazı Mürdümük Taksonlarında (Lathyrus spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesi

Thumbnail
View/Open
Bazı Lathyrus Türlerinde Kalite.pdf (288.5Kb)
Date
2012
Author
Başbağ, Mehmet
Aydın, Ali
Çaçan, Erdal
Sayar, Mehmet Salih
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu araĢtırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan 6 farklı mürdümük taksonunda (Lathyrus annuus, L. aphace, L. cicera, L. gloesperum, L. inconspicus var. inconspicus ve L. sativus) kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüĢtür. AraĢtırmada, Lathyrus taksonlarında ham protein (HP) değeri ortalama %21.85, kuru ot/yeĢil ot (KO/YO) %19.98, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) % 28.19, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %38.53, sindirilebilir kuru madde (SKM) %67.0, kuru madde tüketimi (KMT) 3.12 ve nispi yem değerleri (NYD) 162.3, fosfor (P) % 0.39, potasyum (K) %2.75, kalsiyum (Ca) %1.23 ve magnezyum (Mg) %0.27 olarak tespit edilmiĢtir. Taksonların incelenen kalite değerleri oran olarak sırasıyla, HP %18.41-24.37, KO/YO %15.42-24.21, ADF %22.9-31.98, NDF %36.00-42.40, SKM %64.0-71.1, KMT 2.83-3.33, NYD %141.9-183.5, P %0.37-0.40, K %1.96-3.40, Ca %1.00-1.34 ve Mg %0.20-0.33 aralıklarında değiĢmiĢtir. Ham protein bakımından, Lathyrus sativus, L. inconspicus var. inconspicus, L. aphace, ve L. cicera; ADF bakımından, L. inconspicus var. inconspicus; NDF bakımından L. annuus; Mineral maddelerden Ca ve K bakımından L. aphace; Mg bakımından L. inconspicus var. inconspicus; P bakımından ise L. sativus en yüksek değerleri vermiĢlerdir.
URI
http://hdl.handle.net/11472/228
Collections
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü [86]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV