Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇaçan, Erdal
dc.contributor.authorBaşbağ, Mehmet
dc.contributor.authorAydın, Ali
dc.date.accessioned2014-07-25T08:11:04Z
dc.date.available2014-07-25T08:11:04Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/226
dc.description.abstractBu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan bazı Medicago türlerinde (M. orbicularis (L) Bart., M. polymorpha L., M. rigidula (L) All., ve M. shepardii Post ex Boiss.) kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışmada Medicago türleri için ortalama değerler; ham protein (HP) %16.5, kuru ot yeşil ot oranı (KO/YO) %22.4, kuru madde (KM) %91.1, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %32.9, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %43.9, sindirilebilir kuru madde (SKM) %63.2, kuru madde tüketimi (KMT) 2.8, nispi yem değerleri (NYD) 135.3, fosfor (P) %0.33, potasyum (K) %2.00, kalsiyum (Ca) %1.32 ve magnezyum (Mg) %0.30 olarak tespit edilmiştir. Türlerin kalite değerleri, HP %13.5-17.7, KO/YO %12.1-32.4, KM %90.8-91.7, ADF %30.1-37.6, NDF %38.9-49.8, SKM %59.6-65.5, KMT 2.4-3.1, NYD 111.4-156.3, P %0.29-0.35, K %1.76-2.54, Ca %1.09-1.61 ve Mg %0.22-0.31 aralıklarında değişim göstermiştir. Türleri kalite açısından karşılaştırdığımızda; M. orbicularis HP (%17.7); M. polymorpha, KO/YO (%32.4) ve KM (%91.7); M. rigidula, ADF (%30.1), NDF (%38.9), SKM (%65.5), KMT (3.1), NYD (156.3), Ca (%1.61) ve Mg (%0,31); M. shepardii P (%0.35) ve K (%2.54) bakımından en yüksek değerleri vermişlerdir.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherTr. Doğa Fen Derg.tr_TR
dc.subjectMedicago spp.tr_TR
dc.subjectKalitetr_TR
dc.subjectHam proteintr_TR
dc.subjectADFtr_TR
dc.subjectNDFtr_TR
dc.titleDiyarbakır ili doğal meralarından toplanan bazı tek yıllık yonca türlerinde (Medicago spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesitr_TR
dc.typeArticletr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster