Diyarbakır sulu koşullarında bazı ön bitkilerin ikinci ürün mısırda verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi
Özet
Bu araştırma, Diyarbakır sulu şartlarında II. Ürün olarak yetiştirilen tane mısır için uygun ön bitkilerin tespiti ile bu ön bitkilerin mısırda tarımsal karakterlere etkisini incelemek amacıyla, Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında 1993/94 ve 1994/95 yılları kışlık ana ürün-II. Ürün sezonunda yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olup, denemede II. ürün olarak ANT-90 erkenci mısır çeşidi ile kışlık ana ürünler olarak ta; fiğ+arpa karışımı, mercimek, arpa, nohut ve buğday kullanılmıştır. Araştırmada II. ürün mısırdan iki yıllık ortalama değerlere göre 300.50-544.33 kg/da arasında verim alınmıştır. En düşük değerler her iki yılda da buğdaydan sonra alınırken, en yüksek değer mercimekten sonra ekilen mısırdan alınmıştır.Diyarbakır koşullarında tane amaçlı mısırdan önce uygun ön bitkinin mercimek olduğu sonucuna varılmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/222Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..