Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin sıcak ve kurağa toleranslarının belirlenmesi
Abstract
Bu Çalışmada 5 Ekmeklik Buğday Çeşit Veya Hattının Farklı 3 ekim zamanında ekilerek dane doldurma dönemleri sıcakların çeşitli şiddette başladığı zamanlara denk getirilmiş, verim ve verim komponentleri incelenerek terminal sıcak ve ikincil olarak soğuk şiddetine toleransları ölçülmüştür.Denemeler 3(zaman)x5(çeşit) olarak 2 faktörlü tesadüf blokları deneme desenine göre (çeşitler zaman ana parselleri içinde dağıtılmış) 3 tekerrürlü olarak 1995/96, 1996/97 ve 1997/98 ürün yıllarında müessese arazisinde yürütülmüştür. Yapılan birleşik analiz sonucunda; m2’de başak, başakta dane sayısı, 1000 dane ve hektolitre ağırlığı gibi verim komponentleri için, zamanlar erken ekim lehinde istatistiki olarak önemli bulunurken, çeşitler arasında da söz konusu karakterler yönünden farklılıklar görülmüştür. Verim komponentleri yönünden çeşit x ekim zamanı intereaksiyonlarının önemli bulunmaması çeşit tavsiyesini kolaylaştırmıştır. Verim bakımından her 3 yıl ortak değerlendirildiğinde; çeşitler arasında ve ekim zamanları arasında istatistiki önemde farklılıklar bulunmuş, ayrıca zaman x çeşit intereaksiyonunun da önemli olması çeşitlerin ekim zamanlarına verdikleri cevapların da farklı olduğunu göstermektedir. birinci. ekim zamanında ekim yapılabilirse sırasıyla Sham IV, F/1168-44, Hahn”S” ve Karacadağ-98 çeşitlerinin tercih edilebileceği, ekim ikinci zamana gecikirse Pehlivan çeşidi, 3. zamana gecikirse Sham-IV çeşidinin tercih edilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Özellikle yağışın düşük olduğu 2. deneme yılında da Sham-IV’ün yüksek verimli olması bu çeşidin sıcak ve kurak streslerine tolerant olduğunu göstermektedir
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..