Bingöl Koşullarında Bazı Adi Fiğ Hat ve Çeşitlerinin (Vicia sativa L.) Tohum Verimi, Kes Verimi ve Kes Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Tarih
2018-03Yazar
Çaçan, Erdal
Kaplan, Mahmut
Kökten, Kağan
Tutar, Halit
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışma, Bingöl koşullarında bazı adi fiğ hat ve çeşitlerinin tohum verimi, kes verimi ve kes kalitesini belirlemek amacıyla 2014-2015 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 21 adet adi fiğ hat ve çeşidi kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre kurulan araştırmada; tohum verimi, kes verimi, bin tane ağırlığı, ham kül, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT) ve nispi yem değerlerine (NYD) ilişkin veriler ele alınmıştır. Araştırma sonucunda; tohum verimi 38.8-94.8 kg da-1, kes verimi 105.7-289.8 kg da-1, bin tane ağırlığı 37.9-56.3 g, ham kül %9.4-15.3, ham protein oranı %8.1-12.4, ham protein verimi 12.1-31.1 kg da-1, ADF %29.5-37.3, NDF %42.0-51.4, SKM %59.8-65.9, KMT %2.37-2.89 ve NYD 111.2-147.1 arasında değişmiştir. Bu parametreler açısından; Hat-1, GAP-2604, GAP-61721, Soner ve Alper genotiplerinin Bingöl ekolojik koşullarında üstün özellikler göstererek öne çıktığı tespit edilmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/1162Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..