RESPONSE OF BROILER CHICKENS TO EITHER WHEAT OR MAIZE BASESD DITES SUPPLEMENTED WITH GRADED LEVEL OF RAW SESAME SEEDS
Özet
Bu çalışma çiğ susam tohumlarının broylerlerin performans, serum biyokimyası, karkas
özellikleri ve sindirim fizyolojisi üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.
Susam tohumları, farklı tane esaslarına göre düzenlenerek broyler civcivlerin başlama,
büyütme ve bitirme yemlerine katıldı. Denemede günlük yaştan 35 günlük yaşa kadar
Ross 308 etlik civciv kullanılmıştır. Yemler civcivlere toz ve pelet formda verilmiştir.
Çiğ susam içeren başlama yemi civcivlere ilk 10 gün süreyle verilmiş ve ilk 10 günlük
dönemde susam tohumlarının yem tüketimini ve büyüme performansını iyileştirdiği,
fakat üretim döngüsünün son dönemlerinde bu etkinin kaybolduğu görülmüştür.
Etlik piliç rasyonlarına çiğ susam tohumun eklenmesi kan kolesterol düzeyinin
azalmasına sebep olmuş ve bu durumun özellikle tüketici tercihlerini etkileyen önemli
bir faktör olmuştur. Ayrıca performans üzerinde herhangi bir etkiye neden olmadan
özellikle protein ve azotun besin elementlerinin sindirilebilirliğini azaltmada etkili
olmuştur.
Sonuç olarak etlik piliç civcivlerinin rasyonlarına özellikle büyüme döneminde susam
tohumlarının eklenmesinin etlik piliçlerin büyüme ve gelişme performanslarını
artırılmasında, kan kolesterol düzeyinin azaltılmasında için umut verici bir uygulama
olduğu, daha net ifadeler kullanılabilmesi için, çeşitli işleme tetkiklerinin geliştirilmesi
ve bu konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu söylenebilir. An experiment was conducted to assess the influence of raw sesame seeds on the
performance, serum biochemistry, carcass characteristics and digestive physiology of
broiler chickens. Sesame seeds were included in the starter, grower and finisher diets of
broiler chicks and their effects were investigated in different grain based diets. Feeding
trials was conducted on Ross 308 broiler chicks from d-old to 35 d of age. All feed was
provided as whole mash. This summary provides an over view of the key findings of the
research.
Providing newly hatched chicks with starter diets containing raw sesame seeds
enhanced feed intake and growth performance at d 10 of age. The effects of
supplemental dietary sesame seeds in the starter diets appears to have long-term benefits
on the feed intake of broiler chickens and their effects were sustained during subsequent
grower stage, however disappeared in the finisher stage of broiler production cycle.
Birds on wheat based diets expressed higher feed intake than those on maize based diets
throughout the experimental period. However better FCR was recorded for birds on
maize based diets. The inclusion of raw sesame seeds appears to have benefits on the
serum cholesterol level of the broiler chickens, limiting the high risk of lipid related
disease of the costumer. Inclusion of raw sesame seeds was effective at decreasing the
digestibility of nutrients particularly protein and nitrogen, with no impacts on the
performance of broilers.
The results of this study provide evidence that inclusion of raw sesame seeds to diets of
broiler chicks is a promising tool to enhance the performance of broiler chickens
especially at an early age. Beyond providing nutrients for growth, sesame seeds can
maintain feed intake and regulate the cholesterol level. There is a need for further
investigation into use of raw sesame seeds in layer chickens diets. A wider range of
exploring various feed staff should be considered, taking advantages and exploiting the
most available processing techniques.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/1156Koleksiyonlar
- Tarla Bitkileri [34]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..