Etlik piliçlerde bazı civciv kalite ölçütlerinin besi performansı ve karkas kalitesine etkisi
Özet
Bu çalışma, etlik piliç civcivlerinde 4 farklı kalite ölçütünün (civciv ağırlığı, parmak
uzunluğu, incik uzunluğu ve boy uzunluğu) besi dönemi sonundaki canlı ağırlık, yem
tüketimi, yemden yararlanma oranı, ölüm oranı ve karkas özellikleri üzerine etkisini
incelemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede toplam 192 adet erkek etlik piliç civcivi
kullanılmış olup, her bir kalite ölçütü için iki farklı grup oluşturulmuştur. Günlük
civcivlerde vücut ağırlığı için ağır ve hafif (≥47,7 ve <47,7 g), parmak uzunluğu için
uzun ve kısa (≥2,01 ve <2,01 cm), incik uzunluğu için uzun ve kısa (≥2,9 ve <2,9) ve boy
uzunluğu için uzun ve kısa (≥18,3 ve <18,3) olmak üzere ikişer grup oluşturulmuştur.
Altı haftalık besi dönemi sonunda; ağır vücut grubu hafif gruba, kısa parmak grubu uzun
parmak grubuna, kısa boy grubu uzun boy grubuna göre önemli (P<0,01 ve P<0,01)
düzeyde daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır. İncik uzunluğunun kısa veya uzun
olması canlı ağırlık üzerine önemli düzeyde etkisi olmamıştır. Yem tüketimi bakımından
ağır vücut grubu hafif gruba, kısa incik uzunluğu grubu uzun gruba ve kısa boy grubu ise
uzun boy grubuna oranla daha fazla (P<0,01) yem tüketmiştir. Yemden yararlanma
düzeyleri ise, kalite ölçütlerinden etkilenmiş olup ağır vücut grubu hafif gruba, kısa
parmak grubu uzun parmaklı gruba ve kısa boy grubu uzun boy grubuna oranla daha iyi
yemden yararlanmışlardır. Deneme gruplarına ait ölüm oranları ise incik uzunluğu grubu
dışındaki gruplarda önemli (P<0,05) düzeyde etkilenmiştir. This study was carried out to investigate the effect of 4 different chick quality measures
(chick weight, finger length, shank length and chick length) on live weight, feed
consumption, feed efficiency rate, mortality and carcass characteristics at the end of
fattening period in broiler chickens. A total of 192 male broiler chicks were used in the
experiment and two different groups were formed for each quality criterion. For chick
weights, body weight was found to be heavy and light (≥47,7 and <47,7 g), long and
short (≥2,01 and <2,01 cm) for finger length, long and short (≥2, 9 and <2.9) and long
and short (≥18,3 and <18,3) for chick lenght.
At the end of 6 weeks fattening period; (P<0.01 and P<0.01) were significantly higher
than those of the long group (P<0.01 and P<0.01) in the short group of fingers and the
long group of fingers in the short group of fingers. Whether the shank length is short or
long has not had a significant effect on live weight. In terms of feed consumption, the
heavy body group consumed more (P<0.01) of feed than the light group, the shorter
shank length group had longer group and shorter group than the longer group. Diet
utilization rates were affected by the quality criteria and the heavier body group was
slightly grubby, the short finger group was better than the long finger group and the
shorter group was better than the longer group. The mortality rates of the experimental
groups were significantly higher than those of the other groups (P<0.05) level.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/1155Koleksiyonlar
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..