Bingöl Koşullarında Bazı Buğday Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Özet
Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında kışlık olarak yetiştirilecek bazı buğday çeşitlerinin verim ve
kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015-2016 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada bitki
materyali olarak 4 adet ekmeklik (Pehlivan, Krasunia odes’ka, Syrena odes’ka, Cham-6) ve 5 adet makarnalık
(Yelken 2000, Kunduru 1149, Dumlupınar, Eminbey, Simito) buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf
blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, biyolojik verim, tane
verimi, saman verimi, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, hektolitre, rutubet, protein oranı, protein verimi,
sedimantasyon ve glüten değerlerine ilişkin veriler ele alınmıştır.Araştırma sonucunda, çeşitlerin bitki boyları
69,6-101,3 cm, biyolojik verimleri 622,3- 949,0 kg/da, tane verimleri 185,7-438,7 kg da-1, saman verimleri
358,0-511,0 kg da-1, bin tane ağırlıkları 39,7-49,6 kg da-1, hasat indeksleri %29,5-46,3, hektolitre oranları %78,0-
82,5, rutubet oranları %8,0-8,9, protein oranları %12,0-15,8, protein verimleri 25,3-65,9 kg da-1, sedimantasyon
oranları %28,0-38,0 ve glüten oranları %36,4-36,9 arasında değişmiştir. Araştırmada incelenen tüm özellikler
bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Bingöl ve benzeri
ekolojik koşullarda makarnalık buğday için Kunduru 1149, Eminbey ve Yelken 2000; ekmeklik buğday için ise
Pehlivan ve Cham-6 çeşitlerinin ön plana çıktığı belirlenmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/1141Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..