Çayır ve Meraların Bölgesel Kalkınma Üzerindeki Etkisi
Abstract
Ülke olarak hayvancılığımızın ihtiyaç duyduğu kaba yem, belli başlı üç ana
kaynaktan sağlanmaktadır. Bunlar çayır-mera alanları, yem bitkileri ve bitkisel
üretim artıklarıdır. Ülkemizde 15,7 milyon büyükbaş hayvan birimine tekabül eden
hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvanların ihtiyaç duyduğu kaba yem miktarı
yaklaşık olarak 70,7 milyon tondur. 70,7 milyon tonun yaklaşık 14,6 milyon tonu
çayır meralardan, 7,4 milyon tonu yem bitkilerinden ve 19,5 milyon tonu ise silajlık
mısırdan karşılanmaktadır. Geriye kalan 29,2 milyon tonluk miktar ise bitkisel
üretim artıklarından karşılanmaktadır. Bitkisel üretim artıklarından sağlanan kaba
yem miktarı hayvanlardan beklenen hayvansal üretimi sağlamaktan ziyade sadece
yaşama payı ihtiyacını karşılamaktadır. Kaliteli kaba yem ihtiyacı ancak çayır-mera
alanlarından ve yem bitkilerinden karşılanabilir. Kaliteli kaba yem kaynağı olan
çayır-meraların ıslahı durumunda, hayvanların ihtiyaç duyduğu kaliteli kaba yem
açığı karşılanacak ve hayvansal üretim artışı sağlanabilecektir. Hayvansal üretimin
artması ile bölge insanının gelir düzeyi artacak ve insanların daha dengeli
beslenmesi sağlanacaktır.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..