Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBoyraz, Ömer Faruk
dc.date.accessioned2016-06-27T10:09:54Z
dc.date.available2016-06-27T10:09:54Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/981
dc.description.abstractBu çalışma, Malatya ilinde bulunan broiler işletmelerinin teknik ve yapısal özelliklerinin incelenerek, sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin getirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma materyalini toplam 77 adet broiler işletmesi oluşturmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre, işletmelerin tamamının şahsın kendine ait mülk durumunda ve 1-2 adet kümesten oluştuğu saptanmıştır. İncelenen işletmelerde mevcut kapasite 10000-20000 arasında ve kapasite kullanım oranı %89 olarak belirlenmiştir. Üreticilerin yaş ortalaması 46.8, %46’sı ilkokul mezunu ve deneyim süresi 6 yıldan fazla olan yetiştirici oranı %63.2 olarak hesaplanmıştır. Kümeslerin tamamında askılı yuvarlak yemlik tipinin ve damlalıklı nipel suluk tipinin kullanıldığı saptanmıştır. İncelenen kümeslerde ısıtma materyali olarak %94.9 oranında soba ve havalandırmada %93.6 oranında fan kullanıldığı gözlenmiştir. Kümeste m²’ye konulan hayvan sayısı çoğunlukla (%69.9) 13 adet veya 13 adetten fazla, hayvan başına tüketilen yem ortalama 4.1 kg ve 40-45 günlük canlı ağırlık ortalaması 2.5 kg olarak belirlenmiştir. İncelenen tüm kümeslerde kullanılan canlı materyal dış kaynaklı hibrit olup, bir dönemdeki ölüm oranları %5-6 civarında meydana gelmiştir. Sonuç olarak; Malatya ili broiler yetiştiriciliğinin Türkiye geneline benzer biçimde sözleşmeli yetiştiricilik koşullarında gerçekleştiği görülmüştür. Malatya ili broiler yetiştiricilerinin temel sorunlarının daha çok eğitim, kredi, yem ve hastalıklar konusunda olduğu söylenilebilir.tr_TR
dc.description.abstractInthisstudy, structuralandtechnicalcharacteristics of broilerhouses, in Malatya wereinvestigated, problemswereidentifiedandpossiblewereproposedsolutions. Researchmaterialconsisted of a total of 77 broilerbusiness. Accordingtothesurvey; all of thebusiness is his propertyandpoultryhouseswerefoundto be 1-2 piecesthewhole of enterprises. Capacity is generallybetween 10000-20000 in studiedbroilerpoultry. Thecapacityutilization rate, aredefined as 89% in general businesses. Theaverageage of breeders, are46.8, 46% of breedersareprimaryschoolgraduatesandyears of experiencewithmorethan 6 yearsbreeders rate wascalculated as 63.2%. Itwasfoundthatthetype of hangingroundfeedanddroppernipplewatererstypeareusedall of thepoultryhouses. Theratio of usedstove as a heatingmaterial is 94.9%, the rate of used fan as a ventilation is 93.6%. Theratio of thestockingdensity of broilerswere ≥ 13 birds/squaremeter, %69.9%, theamount of feedintakefor a broilerwere 4.1 kg andtheavarageliveweightwas 2.5 kg at 40-45 days of age. Broilerhousesweremostlyusehybridchicks of foreign orijin andmortalitywasfounded 5-6% in oneperiod. As a result; it wasdeterminedthat Malatya province of broilerbreeding is in a similarmannertoTurkey general conditions of contractfarming. The main problems of theallbreeders in Malatya areeducation, loan, feedanddisease.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.subjectMalatyatr_TR
dc.subjectbroilertr_TR
dc.subjectüretimtr_TR
dc.subjectüreticitr_TR
dc.subjectproductiontr_TR
dc.subjectbreedertr_TR
dc.titleMalatya ilindeki etlik piliç işletmelerinin teknik ve yapısal özellikleritr_TR
dc.title.alternativeTECHNICAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OF BROILERS BUSINESS IN MALATYAtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster