Elazığ ili besi sığırı işletmelerindeki hayvan refahı ve uygulamalarının mevcut durumu
Abstract
Bu araĢtırma, Elazığ iline bağlı ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerleĢim birimlerinde faaliyet gösteren besicilerin ve bu iĢle uğraĢan yetiĢtiricilerin besi, barınak, hayvan-insan etkileĢimi, biyogüvenlik ile hayvan refahı ve uygulamaları konularında bilgi, görüĢ, algı ve tutumlarının belirlemek, mevcut durumu analiz etmek, sorunları yerinde tespit ederek çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıĢtır.
AraĢtırmanın materyalini Elazığ iline bağlı ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Karakoçan, Kovancılar ve Merkeze bağlı mahalle ve köyler dâhil toplam 38 yerleĢim biriminde faaliyet gösteren yaklaĢık 189 besiciyle yapılan anket uygulaması ile katılımcıların hayvan refahını etkileyen unsurlar ile ilgili tutumlarının belirlenmesine yönelik 3 faktöre (boyut) iliĢkin toplam 42 maddeden oluĢan ölçekten elde edilen veriler oluĢturmuĢtur.
Sonuç olarak; katılımcıların eğitim düzeylerini iyi olduğu, yenilik ve bilgiye açık oldukları yapılacak eğitim ve toplantılara katılım için gönüllü oldukları tespit edilmiĢtir. Özellikle hayvan refahı ve biyogüvenlik konularında bazı umut verici uygulamalar gözlenmekle birlikte bu konularda yetersizlikler olduğu, bu durumunda hayvan refahı olumsuz etkilediği düĢünülmektedir. Ayrıca, hayvan refahı ve insan-hayvan etkileĢimi konularında yapılan çalıĢmada katılımcıların biliĢsel özellikleri, davranıĢ ve duygusal durumları hayvanlara yönelik tutumları ve hayvanların refahı üzerinde olumlu etkiye sahip faktörler olduğu sonucuna varılmıĢtır. Besicilerin hayvan refahı, insan hayvan etkileĢimi ve biyogüvenlik konularında eğitim programları ile yönlendirilmesi ve özendirici tedbirlerin alınmasını teĢvik edecek düzenlemelerin yaygınlaĢtırılması yoluyla iĢletmelerde hayvan refahının geliĢtirilmesine ve yetiĢtiricilerin verim ve kar düzeylerinin artarak besiciliğin geliĢmesine katkı sağlanacağı kanaatine varılmıĢtır. This research was conducted to determine knowledge, opinion, perceptions and attitudes of breeders and producers of Elazig-related settlements where animal breeding have carried out intensively, to analyze the current situation, to offer solutions by identifying problems in place on the subject of stock, shelters, animal-human interaction, bio-security and animal welfare and its application.
The material of the study is consisted of a survey conducted over approximately 189 breeders operating in 38 Elazig-related settlement units where animal breeding has carried out intensively i.e. Karakoçan, Kovancılar and central-dependent neighborhoods and villages. The survey questionnaires include total of 42 items with 3 factors to determine attitude of participants about the factors affecting animal welfare.
As a result, it has been determined that participants' level of education is high, they are open to information and innovation and they are willing to participate in training and meetings to increase their knowledge. In particular, although there are some promising practices in animal welfare and bio-safety matters are observed, they are not sufficient and it is thought that this case adversely affects animal welfare. Moreover, in the study of animal welfare and human-animal interaction matters, it is concluded that cognitive abilities, behavior and emotional state of the participants have positive effects on their attitudes towards animals and animal welfare. It is also inferred that directing breeders through training programs and make regulations to encourage them in the subject of animal welfare, human-animal interaction and bio-safety would yield the development in the animal welfare business and breeding sector by the increase in farmers‟ productivity and profit level.
Collections
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..