Sebze ve Tahıl Olarak Amarant (Amarant spp) Bitkisi
Göster/ Aç
Tarih
2014Yazar
Ergun, Muharrem
Ozbay, Nusret
Osmanoglu, Nusret
Cakir, Atilla
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amarant, Amaranthaceae familyasında yer alan tek yıllık bitkiler topluluğu olup tahıl, sebze, süs bitkisi,
yem bitkisi veya yabancı ot olarak sınıflandırılmaktadır. Yenilebilir amarant türleri, kolay bir şekilde yetiştirilip
hasat edilebilmesinden dolayı ucuz yolla tarımı yapılabilecek alternatif bir bitki grubu olarak önerilmektedir. Hem
sebze hem de tahıl amarant türleri biyolojik değeri yüksek olan proteinler bakımından zengindir. Tahıl amarant
ilave olarak yüksek miktarda lisin ve lif, düşük miktarda doymuş yağ taşımakla beraber gluten içermemektedir.
Sebze amarant genellikle salata ve garnitür olarak tüketilirken tahıl amarant daha çok undan yapılan ürünlerde
kullanılmaktadır. Amarant yetiştiriciliği 4 ana kıtaya, yani Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya’ya yayılmıştır. Sebze
amarant üretiminde Çin ilk sırada yer alırken, tahıl amarant üretiminde ABD başı çekmektedir.
Bağlantı
http://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/announc/249/eylul2014-21-28.pdfhttp://hdl.handle.net/11472/775
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..