dc.contributor.author | Ergun, Muharrem | |
dc.contributor.author | Osmanoglu, Abdullah | |
dc.contributor.author | Ozbay, Nusret | |
dc.contributor.author | Cakir, Atilla | |
dc.date.accessioned | 2016-02-09T06:37:14Z | |
dc.date.available | 2016-02-09T06:37:14Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://www.meyvebilimi.net/article/view/1042000036 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11472/772 | |
dc.description.abstract | Bel (Aegle marmelos(L.) Corr. Serr.) anavatanı Hint Yarımadası olan Rutaceaefamilyasına ait bir
bitki türüdür. Anavatanında doğal yetişme alanı oldukça geniş olup toprak kalitesinin iyi olmadığı
arazilerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Bitki fitokimyasallar bakımından oldukça zengin olup
diyabetik karşıtı, antimikrobiyal, ateş düşürücü, ağrı kesici, kalp ve kanser koruyucu gibi farmakolojik etki mekanizmalarına sahiptir. Aynı zamanda halk hekimliğinde kabızlığın, ishalin, dizanterinin, mide asidinin ve solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bel
meyvesinin yenilmesi oldukça zahmetlidir, bu yüzden diğer turunçgil meyveleri kadar fazla talep
görmemiş ve bu nedenle ticari yetiştiriciliği sınırlı kalmıştır. Ancak özellikle farmakolojik değerinden dolayı tüm dünyada bu meyveye karşı bir ilgi artışı gözlemlenmektedir. Bu derleme bel bitkisi ve meyvesine ait ilk Türkçe makale özelliği taşımaktadır. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.subject | Bel meyvesi, Aegle marmelos(L.) Corr. Serr., Rutaceae, turunçgil | tr_TR |
dc.title | Bel (Aegle marmelos (L.) Corr. Ser.) Meyvesi | tr_TR |
dc.title.alternative | Bael (Aegle marmelos (L.) Corr. Serr.) Fruit | tr_TR |
dc.type | Article | tr_TR |