Show simple item record

dc.contributor.authorErgun, Muharrem
dc.date.accessioned2016-02-09T06:36:49Z
dc.date.available2016-02-09T06:36:49Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://arastirma.tarim.gov.tr/alata/Belgeler/alatarim/11AlatarimHaziran2007.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/768
dc.description.abstractPayapa (Carica papaya L.) hem olgunlaşmam ış (salata olarak) hem de olgun meyveleri tüketilen şifal ı bir bitkidir. Bitkinin her aksamı, örneğin yaprak, kabuk ve tohum v.b., yetiştiriciliğini yapan yerli halk tarafından kullan ılmaktadır. Papaya kavuna benzeyen, meyve et rengi sarıdan kırm ız ıya ve meyve kabuk rengi yeşilden pembeye kadar değişen ince bir kabuk yap ıs ına sahip tropikal bir meyvedir. Papaya meyvesi A, B ve C vitaminlerince zengindir. Meyve, vücudumuzda yeni hücre yap ımı için gerekli olan ve anne karnındaki çocuğun beyninde ve omurgas ında meydana gelebilecek sakatl ıkları önleyebilen önemli bir folik asit kaynağ ıdır. Papaya meyvesi et yumuşat ıc ıs ı olarak ta kullan ılan proteinleri parçalama etkisine sahip papain ve chymopapain içerir. Meyve diğer meyvelere göre, örneğin elma, guava ve muz gibi, daha fazla karoten içermektedir. 100 g papaya meyvesi sadece 20 - 30 kalori içermektedir. Bu son derece düşük kalori içeriği, papaya meyvesini kilo sorunu olup ta kilo vermek isteyenlerin favori meyvesi haline getirmiştir. Bu makale papaya meyvesini Türk bilim adamlarına tan ıtmak amac ıyla haz ırlanm ışt ır.Payapa (Carica papaya L.) hem olgunlaşmam ış (salata olarak) hem de olgun meyveleri tüketilen şifal ı bir bitkidir. Bitkinin her aksamı, örneğin yaprak, kabuk ve tohum v.b., yetiştiriciliğini yapan yerli halk tarafından kullan ılmaktadır. Papaya kavuna benzeyen, meyve et rengi sarıdan kırm ız ıya ve meyve kabuk rengi yeşilden pembeye kadar değişen ince bir kabuk yap ıs ına sahip tropikal bir meyvedir. Papaya meyvesi A, B ve C vitaminlerince zengindir. Meyve, vücudumuzda yeni hücre yap ımı için gerekli olan ve anne karnındaki çocuğun beyninde ve omurgas ında meydana gelebilecek sakatl ıkları önleyebilen önemli bir folik asit kaynağ ıdır. Papaya meyvesi et yumuşat ıc ıs ı olarak ta kullan ılan proteinleri parçalama etkisine sahip papain ve chymopapain içerir. Meyve diğer meyvelere göre, örneğin elma, guava ve muz gibi, daha fazla karoten içermektedir. 100 g papaya meyvesi sadece 20 - 30 kalori içermektedir. Bu son derece düşük kalori içeriği, papaya meyvesini kilo sorunu olup ta kilo vermek isteyenlerin favori meyvesi haline getirmiştir. Bu makale papaya meyvesini Türk bilim adamlarına tan ıtmak amac ıyla haz ırlanm ışt ır.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.subjectCarica papaya L, papain, hasat, depolama, soğuk zararıtr_TR
dc.titlePapaya meyvesitr_TR
dc.title.alternativepapaya fruittr_TR
dc.typeArticletr_TR


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record